Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Svatováclavský hudební festival v září nabídne 22 koncertů

Svatováclavský hudební festival, který se dlouhodobě zaměřuje na prezentaci staré a duchovní hudby v sakrálních prostorech, letos nabídne 22 koncertů. Poprvé budou i jinde než v kostelech. Pořadatelé využijí prostory Muzea nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici či ostravské Divadlo Jiřího Myrona. Novinářům to dnes řekl ředitel festivalu Igor Františák.

Festival se na různých místech Moravskoslezského kraje bude konat od 4. do 28. září. Třináct koncertů bude v Ostravě, ostatní na dalších místech regionu. Poprvé bude jedno z vystoupení hostit například Evangelický kostel SCEAV v Třinci. Kostelů letos festival navštíví 14.

"Po loňském 20. ročníku jsme brány festivalu pootevřeli. Dosud jsme využívali pouze sakrální prostory. Letos se to změní. Koncertovat budeme v prostorách Muzea nákladních automobilů Tatra, v Divadle Jiřího Myrona, Koncertním sále Fakulty umění Ostravské univerzity a v sále bývalého Kina Vesmír," uvedl Františák.

O vstupenky je podle Františáka větší zájem než v loňském roce. "Některé koncerty jsme už vyprodali. Některé jsou před vyprodáním. Zájem lidí nás těší. Navíc vstupenky nakupují s větším předstihem než v minulých letech. To se nejvíce kupovaly těsně před koncerty," podotkl ředitel festivalu.

Pro zahajovací koncert Františák vybral symfonii Lobgesang (Chvalozpěv) Felixe Mendelssohna. K její interpretaci pozval Symfonický orchestr Českého rozhlasu a evropsky uznávaný Český filharmonický sbor Brno. Dílo nastuduje Guntis Kuzma, dlouholetý dirigent Lotyšského národního symfonického orchestru, nynější šéfdirigent a umělecký ředitel pobaltského Liep?ja Symphony Orchestra.

Představí se i sopranistka Simona Šaturová. "Můj vztah k tomuto festivalu je navíc daleko větší než jenom profesní. Nepamatuji si, kolikrát jsem už měla možnost na něm vystoupit, ale dodnes jsou pro mne některé koncerty nezapomenutelné," uvedla.

Lahůdkou podle Františáka bude uvedení Dvořákovy Lužanské mše v původní verzi. Na dobové nástroje ji 27. září ve Frýdku-Místku zahraje uskupení Ensemble Inégal. "Den poté na závěrečném koncertu zazní i Dvořákovo Requiem s Filharmonií Bohuslava Martinů pod vedením jejího šéfdirigenta Roberta Kružíka, Slovenským filharmonickým sborem a čtyřlístkem top českých operních pěvců - Kateřinou Kněžíkovou, Markétou Cukrovou, Jaroslavem Březinou a Františkem Zahradníčkem," dodal ředitel festivalu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SHF

Štítky ČR, hudba, církve, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatováclavský hudební festival v září nabídne 22 koncertů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.