Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Národní divadlo moravskoslezské v nové sezoně uvede 16 baletních, činoherních i muzikálových novinek

Národní divadlo moravskoslezské uvede v následující sezoně 16 premiér. Jako první uvede 10. října inscenaci Šarlatán Pavla Haase, kterou pro operní soubor režijně připravuje Ondřej Havelka. Divadlo chystá i speciální komponovaný program, ve kterém představí premiérové novinky.

Opera, činohra i balet

Připravuje také vypravení divadelní tramvaje, v níž se budou cestující moci s herci potkávat, řekla mluvčí divadla Šárka Swiderová.

„Ke třem říjnovým novinkám už naplno běží zkoušky. Ondřej Havelka zkouší se souborem opery Šarlatána Pavla Haase, Tomáš Svoboda připravuje se členy činohry inscenaci Discoteca Paraiso od Rolanda Schimmelpfenniga a balet chystá večer s pěti choreografiemi a pěti tanečními styly," uvedla mluvčí.

Z 16 novinek uvede divadlo pět v opeře, po dvou v baletu a muzikálu a sedm premiér má v plánu činohra. Na repertoáru všech čtyř souborů zůstává 38 inscenací.

Sezona odstartuje o víkendu

Sezonu společně zahájí 7. a 8. září všechny soubory v minulosti osvědčeném modelu zahajovacích galavečerů v obou velkých divadlech Antonína Dvořáka a Jiřího Myrona. Během nich opera, balet i muzikál nabídnou divákům ukázky z novinek.

„Letos v červnu uplynulo 130 let od otevření Národního domu (1894), nejstaršího kulturního domu v Moravské Ostravě. Je místem, kde se přes různé jeho proměny 130 let hraje divadlo. Budova již sedm desetiletí nese jméno Divadlo Jiřího Myrona, a protože i on měl letos kulatá výročí narození i úmrtí, bude i jeho osobnost součástí programu obou zahajovacích galavečerů," uvedl ředitel Jiří Nekvasil.

Výročí a divadelní tramvaj

Oslavy 130. výročí otevření Národního domu a také 140 let od narození Jiřího Myrona tím ale neskončí. Veřejnost se s herci, tanečníky, operními a muzikálovými zpěváky bude moci potkat také při jízdě speciální divadelní tramvají po Ostravě 22. září.

Výstavy fotografií i maleb

Národní divadlo moravskoslezské na sezonu opět chystá i výstavy. V Galerii současné malby v Divadle Antonína Dvořáka si diváci mohou prohlédnout díla výrazných výtvarníků, v Galerii Opera v Divadle Jiřího Myrona pak pořádá výstavy především ve spolupráci s Institutem tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě.

„Už 3. září zahájí v druhém jmenovaném prostoru přehlídku svých uměleckých fotografií student institutu Marek Koliha, od 11. září bude možné vidět malby Marty Kolářové ve foyeru Divadla Antonína Dvořáka," doplnila Swiderová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Národního divadla moravskoslezského

Štítky Ostrava, Národní divadlo moravskoslezské, premiéra, herci, kultura, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní divadlo moravskoslezské v nové sezoně uvede 16 baletních, činoherních i muzikálových novinek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.