Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Katastrofa v moravskoslezských knihovnách. Voda zničila desetitisíce knih

Povodeň v knihovnách v Opavě a Krnově na Bruntálsku zničila podle jejich představitelů desetitisíce knih. Obnova knižního fondu bude stát přibližně čtyři miliony korun. Voda zničila i velkou část vybavení. Knihovna v Opavě-Kateřinkách i Městská knihovna Krnov jsou nyní uzavřené, termín otevření je neznámý.

Voda utopila sklepní sklad v Krnově

Velká voda v případě krnovské knihovny zasáhla hlavně sklepy, ve kterých byl sklad knih. Do půjčoven ve vyšších patrech se voda nedostala. „Odhadujeme, že se utopilo až 25 000 svazků," řekl ředitel knihovny Jakub Mruz.

Dodal, že se snažili zaměstnanci ze sklepů zachránit, co se dalo. „Do bezpečí jsme například dostali naši sbírku dramat a poezie," doplnil.

Podle něj se podaří obnovit provoz knihovny nejdříve za měsíc. Nejprve je potřeba obnovit skladovací prostory. „Budeme se snažit otevřít co nejdříve. Nevylučujeme, že podobně jako během epidemii koronaviru zřídíme výdejní okénko," řekl ředitel.

Případných upomínek a pokut se čtenáři bát nemusí. Výpůjčky jsou automaticky prodlouženy.

V Kateřinkách přišli o 10 tisíc svazků

Stejné to je i v Opavě, kde voda vyplavila pobočku Knihovny Petra Bezruče v městské části Kateřinky. Její vedoucí Romana Martiníková řekla, že u nich voda utopila téměř 10 000 knih. „Dvě třetiny knižního fondu se podařilo zachránit. Stejně tak i veškerou techniku a vybavení, které se dalo vynést do patra," uvedla.

Voda tak zničila hlavně těžké regály. Škodu na vybavení Martiníková ještě nezná. V případě knih ji odhaduje na 1,3 milionu korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Moravskoslezský kraj, záplavy, literatura, knihovna, knihy, Krnov, Opava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Katastrofa v moravskoslezských knihovnách. Voda zničila desetitisíce knih  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.