Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 17. října 2024  |  Svátek má Hedvika
Bez reklam

Zakladatelé dolů a hutí. Výstava v Ostravě připomene Habsburky a jejich podnikatelské aktivity

Výstava v prostoru ostravského odborného pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) představí rod Habsburků a jejich podnikatelské aktivity na území Moravy a Slezska. Ukáže je například jako zakladatele dolů a hutních podniků. Výstava začala dnes a potrvá do 25. března, řekla mluvčí NPÚ Ostrava Petra Batková.

„Výstava Habsburkové - zakladatelé dolů a hutí je připravena jako součást projektu NPÚ Po stopách šlechtických rodů. Představí habsburské podnikání na severní Moravě a ve Slezsku," řekla.

Expozice připomíná tři významné linie habsburského podnikání v regionu. První je věnována habsbursko-lotrinské linii panovnického rodu, v jejímž majetku se nacházelo těšínské, a později i frýdecké a třinecké panství. Bohaté lesy, naleziště rudy a vydatné vodní toky vhodné k pohonu vodních kol poskytovaly příhodné podmínky k založení několika hutních závodů pod správou Těšínské komory.

„Druhou linii reprezentuje konkurenční projekt olomouckého arcibiskupa a kardinála Rudolfa Jana, který roku 1828 založil ve Vítkovicích huť, která jako první v rakouské monarchii využívala k výrobě železa koks místo tradičního dřevěného uhlí. Ačkoli se naplnění záměru nedožil, položil tak základy jednoho z nejvýznamnějších hutních závodů střední Evropy - Vítkovických železáren," uvedla.

Třetí linií je spojení Habsburků jako velmistrů řádu německých rytířů s Jeseníky a jejich podhůřím. Také zde se rozvíjela v 17. až 19. století železářská výroba, jejím důležitým centrem bylo bruntálské panství s železárnami v Malé Morávce, Hubertově (dnes Karlova Studánka) a Ludvíkově.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením portálu kudyznudy.cz

Štítky Moravskoslezský kraj, historie, Ostrava, kultura, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zakladatelé dolů a hutí. Výstava v Ostravě připomene Habsburky a jejich podnikatelské aktivity  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.