Počasí dnes23 °C, zítra31 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

New York City stage nebo speciální seznamka. Colours of Ostrava ohlašuje novinky

Již 21. ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava se uskutečni od 17. do 20. července v Dolní oblasti Vítkovic. Pořadatelé nyní zveřejnili program i řadu novinek, které na diváky čekají.

Pro mnohé z hostů možná tou nejzajímavější novinkou bude Láskyplná seznamka. Podle údajů pořadatelů až 37 procent návštěvníků festivalu dorazilo v loňském roce na akci jako „singles“. „Někteří pak s myšlenkou najít přímo na Colours of Ostrava polovičku, se kterou by pro začátek brouzdali areálem,“ uvádí dramaturg festivalu Filip Košťálek „Právě pro tyto jednotlivce je naše Láskyplná seznamka,“ doplňuje Košťálek. Ta se v areálu po dobu festivalu bude odehrávat vždy jednou denně, zájemci o seznámení se budou muset registrovat. Každý večer pak má následovat Láskyplná afterka, tedy after party nejen pro ty, co se na festivalu seznámí, ale také pro všechny zamilované.

Umělá inteligence ve hře

Pořadatelé festivalu nemysleli jenom na city příchozích, do hry vtáhli i umělou inteligenci. Ta má během festivalových čtyř dnů nahradit překladatele. Diváci, kteří neovládají angličtinu, tak budou diskusemi provázeni překlady, které má mít na svědomí právě umělá inteligence.

„Pracujeme na tom již půl roku, půjde o velkou přelomovou věc. Nikdo před námi nic podobného zatím v podobném měřítku neudělal,“ říká za organizátory mluvčí Jindřich Vaněk. Překlady budou z angličtiny do češtiny a rozhodně bude co překládat. Na mezinárodní diskusní fórum Meltingpot, které je už léta součástí festivalu, přijede přes 250 osobností. Hlavními hvězdami se mají stát populární biolog Merlin Sheldrake, odborník na dýchání Patrick McKeown nebo spisovatel Irvine Welsh.

Lenny Kravitz i Sam Smith

Ovšem hlavní náplní Colours nadále zůstává hudba. O jednu z hlavních hvězd letošního ročníku, Lennyho Kravitze, organizátoři usilovali tři roky. „Jeho vystoupení v Ostravě bude splněním mých snů,“ říká ředitelka a zakladatelka celého festivalu Zlata Holušová.

Dalším velkým jménem je anglický zpěvák Sam Smith. Jak Zlata Holušová přiznává, byly s organizací jeho ubytování, a to včetně početného zpěvákova doprovodu, komplikace. „Dožadovali se pětihvězdičkového hotelu, takový ale v Ostravě není. Byly s tím trochu potíže,“ konstatuje Holušová. Hudebníci se tak budou muset v Ostravě uskromnit.

Z českých interpretů zahrají na ostravských pódiích Aneta Langerová, Lenny, Bratři Ebenové nebo skupina Tata Bojs.

Ostrava-New York

Řečí čísel má na festivalu vystoupit více než 30 domácích a 70 zahraničních interpretů mnohých žánrů. „Letos představíme opět výběr toho nejlepšího ze světové hudby,“ slibuje Holušová. Kromě hudby čekají na návštěvníky divadelní představení, filmové projekce, čtení současných spisovatelů a další. Vše se bude odehrávat na osmi hudebních scénách, diskusní fórum Meltingpot bude míc 11 scén.

Jako novinku letos pořadatelé hlásí také návrat legendární New York City stage, ta bývala velmi populární v letech 2010 a 2011, kdy se festival konal ještě na výstavišti Černá louka. „V New York City stage se budou odehrávat koncerty i divadla, vše bude evokovat scénu newyorského klubu. Moc se na novou scénu těším,“ říká o znovuzrozené novince Zlata Holušová.

Podle pořadatelů o kvalitách festivalu svědčí nejenom jeho program, ale také různá zahraniční ocenění. Například britský list The Guardian zařadil Colours of Ostrava mezi 35 nejlepších hudebních festivalů v Evropě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Král

Štítky festival, Zlata Holušová, Lenny Kravitz, Ostrava, hudba, Colours of Ostrava, Sam Smith, New York, seznamka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

New York City stage nebo speciální seznamka. Colours of Ostrava ohlašuje novinky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.