Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Sobota 15. června 2024  |  Svátek má Vít
Bez reklam

Národní divadlo moravskoslezské je světovým rekordmanem na muzikálové scéně. Jako jediné má šest Webberů

Muzikálový soubor Národního divadla moravskoslezského (NDM) drží světový rekord. Je jediným divadlem, které postupně nastudovalo a uvedlo šest titulů krále světového muzikálu - britského skladatele Andrewa Lloyda Webbera. Dnes má v repertoáru dva z nich, uvedla mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Divadlo má dnes v repertoáru dva z nich, uvedla mluvčí divadla Šárka Swiderová„Náš rekord je oficiálně uznán v Londýně. Uznala jej agentura Really Useful Box, která spravuje autorská práva k muzikálům Webbera," řekla. Dodala, že jako první z šesti slavných muzikálů divadlo uvedlo v roce 2012 inscenaci Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť. "O dva roky později jsme premiérovali Evitu a v roce 2015 Sunset Boulevard," uvedla.

Od září 2018 do června 2023 divadlo uvádělo muzikál Kočky. Rocková opera Jesus Christ Superstar měla premiéru v březnu 2016 a je stále na repertoáru. „Hraje se především kolem Velikonoc, na sklonku podzimu a o vánočních svátcích. Inscenace má za sebou už 107 repríz a patří k nejoblíbenějším inscenacím ostravského divadla," doplnila mluvčí.

V Divadle 12 uvádí NDM od června 2022 komorní muzikál pro jednu zpěvačku Líp se loučí v neděli, v hlavní roli s dvojnásobnou držitelkou Ceny Thálie Hanou Fialovou. Od premiéry je vždy dlouho dopředu vyprodáno, diváci viděli už více než 50 představení. „Hana Fialová přitom hrála či stále hraje výrazné role ve všech ostatních Lloyd Webberových muzikálech uváděných v Ostravě. Role Che v muzikálu Evita byla v Národním divadle moravskoslezském první velkou muzikálovou rolí pro Tomáše Savku, za svůj výkon dostal svou první Cenu Thálie a od roku 2014 je ostravský muzikál prakticky jeho domovskou scénou," uvedla Swiderová.

Téměř výlučným překladatelem a autorem českých přebásnění textů muzikálů byl Michael Prostějovský. Pracoval na pěti z nich. Pro muzikál Líp se loučí v neděli pak aktualizoval a doplnil překlad Pavla Vrby. Hudební nastudování u pěti titulů bylo dílem hudebního ředitele souboru Jakuba Žídka, Kočky nastudoval Marek Prášil.

„Získat licenci k uvádění světových muzikálů není jednoduché, NDM se to daří. V případě repertoárových muzikálů Andrewa Lloyda Webbera se ostravskému divadlu povedlo zaujmout už titulem Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť. Na premiéru přijel dokonce libretista Tim Rice a inscenace v režii Gabriely Petrákové se mu líbila," uvedla mluvčí.

Dodala, že právě toto byl zásadní zlom. Povedla se podle ní i Evita v režii Petra Gazdíka. „Divadlo tak získalo kredibilitu u zastupující agentury Really Useful Box. Dá se říci, že dnes máme dveře otevřené," doplnila šéfka muzikálu NDM Gabriela Petráková. Doplnila, že v budoucnu by divadlo rádo uvedlo i další tituly.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní divadlo moravskoslezské

Štítky ČR, Británie, divadlo, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní divadlo moravskoslezské je světovým rekordmanem na muzikálové scéně. Jako jediné má šest Webberů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.