Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Frýdek-Místek znovu usiluje o koupi chátrajícího Českého domu. Vlastník městu přislíbil nižší kupní cenu

Vedení Frýdku-Místku znovu usiluje o koupi chátrajícího Českého domu. Do historické budovy by město po případném nabytí a rekonstrukci chtělo přestěhovat Volnočasové středisko pro děti a mládež Klíč. O koupi by zastupitelé měli jednat na červnovém zasedání. O průběhu vyjednávání informovala mluvčí magistrátu Jana Musálková Jeckelová.

K záchraně historické památky stačí nadpoloviční souhlas zastupitelů

Radnice se snaží historickou nemovitost s okolními pozemky do majetku města získat dlouhodobě.  S jejím dosavadním vlastníkem tentokrát vyjednala nižší kupní cenu.

„Chceme ukončit chátrání objektu Českého domu. Město má velkou šanci zachránit významnou památku, což je důležité pro město, které přišlo o celá historická jádra v důsledku socialistického bourání v 70. letech. Je důležité jej zachránit nejen pro jeho slavnou minulost, a proto se ani po neúspěšných dražbách nevzdáváme a usilujeme o něj formou přímého prodeje. K získání nemovitosti do majetku a péče města nyní stačí nadpoloviční souhlas zastupitelů a můžeme se pustit do oprav,“ potvrdil náměstek primátora pro investice, finance a rozpočet, útvar hlavního architekta a majetkoprávní vztahy Jiří Kajzar (Naše Město F-M).

V dražbě radnice nepřihodila, v přímém prodeji usmlouvala nižší cenu

Nemovitost s pozemky šla do dražby za 25 milionů korun, první posudek města ale celkovou hodnotu vyčíslil na 22,6 milionu. V druhé dražbě byla cena snížena na 22,5 milionu korun, město ale nepřihodilo. Radnice nadále jednala s vlastníkem a dostala přímou nabídku na odkup nemovitosti za 21 milionů, načež si nechala udělat aktuální odborný odhad, který ocenil Český dům na 18,3 milionu korun. Radnice proto pokračovala v jednáních a došla k nejnižší možné a kompromisní kupní ceně 19,9 milionu korun.

Prostory dostane volnočasové středisko klíč

Osud budovy po rekonstrukci je jasný. Přestěhovat by se do ní mělo Volnočasové středisko Klíč, které patří svým rozsahem činnosti k největším volnočasovým střediskům v České republice. Středisko každoročně otevírá na 200 kroužků a kurzů, kterých se účastní okolo 2 000 účastníků. Letos pořádá 34 táborů, z toho 28 příměstských v prostorách organizace. V průběhu celého roku mnoho dalších akcí pro veřejnost nebo předmětové soutěže pro až 10 tisíc účastníků ze základních škol. Dlouhodobě se však potýká s nevhodnými prostory.

„Organizace činnosti tak velkého rozsahu s tak velkým zaměřením je náročná i na prostory, které jsou v současné době nevyhovující. Klíč působí ve staré městské zástavbě a pronajímá si další prostory po městě. Přesun veškeré činnosti střediska do Českého domu by byla ideální i vzhledem k těsné blízkosti největšího místeckého parku,“ vysvětlil náměstek primátora pro sociální péči, sociální služby a zdravotnictví, protidrogové aktivity a prevenci Marcel Sikora (SPOLU).

Vedení střediska tuto možnost vítá. „Působením naší organizace v budově Českého domu by se vyřešila spousta potíží, se kterými se během zajišťování aktivit pro děti a mládež denně potýkáme. Vzniklo by více místností, odborné učebny, specializované klubovny, sály a další. Prostory by byly upraveny na míru a byly by bezbariérové. A velkou devizou by byly venkovní prostory napojené přímo na park. Jsme nadšení z představy možností, které by se nám a všem dětem na novém působišti otevřely,“ sdělil ředitel SVČ Klíč Frýdek-Místek Patrik Siegelstein.

Historie chátrající památky

Český dům nemá žádnou památkovou ochranu. Řadu let také chátrá a podle radních vzniká reálná obava, že by ho jiný vlastník mohl zbourat. Budova pochází z roku 1899, kdy vznikla jako nové středisko místeckých Němců. Nesla název Deutsches Haus, tedy Německý dům. Nacházely se v ní zdobené sály, divadelní pódium, velká knihovna a další místnosti využívané k bohatému kulturnímu životu obyvatel. Po 2. světové válce se celý areál přejmenoval na Český dům. V současné době je areál silně zanedbaný a zdevastovaný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Frýdek-Místek

Štítky Český dům, Frýdek-Místek, nemovitost, dražba, památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdek-Místek znovu usiluje o koupi chátrajícího Českého domu. Vlastník městu přislíbil nižší kupní cenu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.