Počasí dnes34 °C, zítra21 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Koncertní sál Ostrava. Slavnostní zahájení stavby je v plánu 19. července

Pátek 19. července se zapíše do dějin města Ostravy. Poklepáním na základní kámen začne stavba koncertního sálu na ulici 28.října. Slavnosti se zúčastní autor projektu, světoznámý americký architekt Steven Holl. V rámci programu vystoupí také Janáčkova filharmonie Ostrava pod taktovkou budoucího šéfdirigenta Daniela Raiskina, která přednese skladbu Bedřicha Smetany Má vlast. Základní kámen stavby pochází z lomu v Mrakotíně.

Koncertní sál se má stát novým kulturním symbolem Ostravy. První snahy o výstavbu důstojného koncertního stánku v Ostravě se datují od 60. let 19. století, poslední z roku 1969. Doposud byly všechny snahy marné. Až na současnost. Nyní vedení města předpokládá, že první koncerty by v nové budově mohly zaznít již v roce 2027.

Vzrušující okamžik pro českou hudbu

„Nový koncertní sál v Ostravě se stane inspirativním místem pro veřejnost i návštěvníky ze zahraničí. Přivede do Ostravy kvalitní současnou hudbu a umožní městu zviditelnit se na světové hudební mapě. Jeho podoba dokonalého akustického nástroje umístěného ve svém pouzdře nyní získá svou konkrétní podobu v reálném prostoru a s reálným zvukem. Jedná se o nesmírně vzrušující okamžik pro českou hudbu i architekturu,“ uvádí o připravované stavbě architekt Steven Holl.

Hollův projekt propojuje stávající budovy Domu kultury města Ostravy z 60. let minulého století s moderním sálem. Dům kultury v těchto měsících prochází kompletní rekonstrukcí.

„Nově vystavěný komplex nabídne koncertní sál s kapacitou 1300 míst, sál divadelní pak obsáhne dalších 490 míst a multifunkční komorní sál skýtá kapacitu 515 míst. Edukační centrum je definováno 200 místy a v přednáškovém multifunkčním sále bude možno využít 120 míst. Součástí komplexu je nahrávací studio, prostory pro volnočasové aktivity i zázemí, kavárny, restaurace, salónky,“ popisuje detaily mluvčí města Ostravy Gabriela Pokorná. Nová podoba stavby je známa od července roku 2019, kdy byly vyhlášeny výsledky architektonické soutěže.

Necelé 4 miliardy

Financování celého projektu, který má stát necelé 4 miliardy korun, bude vícezdrojové. Počítá se s nevratným grantem Evropské komise vy výši až 21 milionů eur. „Nevratný grant v kombinaci s dlouhodobým investičním úvěrem od Evropské investiční banky tvoří hlavní podíl financování. Grantovou smlouvu, ale i smlouvu k úvěru, bychom mohli podepsat již v červnu. Výše úvěru může být až dvě miliardy korun. Spolufinancování města je zajištěno z Fondu pro výstavbu nového koncertního sálu. Dotaci 300 milionů korun získáme také od Moravskoslezského kraje. U další dotace očekáváme vydání registrace s výší podpory 600 milionů korun. Jde o tu z Ministerstva kultury ČR. Letos v březnu byla podána ještě žádost do Modernizačního fondu Státního fondu životního prostředí ČR na energetické úspory Domu kultury města Ostravy, kde bychom mohli získat dotaci až 88 milionů,“ vysvětluje podmínky, za kterých město získá prostředky na stavbu, náměstkyně ostravského primátora Lucie Baránková Vilamová (ANO).

Jako stavba Nová radnice

Podle primátora Jana Dohnala (ODS) má stavba nového koncertního sálu pro město mimořádný význam. „Mnozí stavbu koncertního sálu přirovnávají k situaci budování Nové radnice, kdy i tehdejší starosta Jan Prokeš čelil při výstavbě největšího radničního komplexu v zemi ostré kritice veřejnosti a médií,“ zmiňuje Dohnal komplikace, za kterých v druhé polovině 20. let minulého století vznikal v Ostravě dosud největší radniční komplex v zemi. Stejně tak i plán na výstavbu koncertního sálu sklízí kritiku některých obyvatel města, že bude drahý a zbytečný.

Město Ostrava začalo s přípravou stavby v roce 2018, kdy vypsalo mezinárodní architektonickou soutěž.„Domnívám se, že pozitivní dopad tohoto projektu, který dosud nemá v České republice obdoby, bude pro rozvoj města Ostravy zcela zásadní. Ostrava se tím nesmazatelně zapisuje na kulturní mapu Evropy,“ míní Jan Žemla, ředitel Janáčkovy filharmonie Ostrava, která bude v nové koncertní síni působit.

Výrazné proměny čeká i nebližší okolí připravované stavby. V místě dnešního parkoviště naproti Domu kultury města Ostravy vyroste vědecká knihovna zvaná Černá kostka a také nový parkovací dům. Na přípravách obou staveb se intenzivně pracuje.

Holl a Colours of Ostrava

Architekt Steven Holl nepřijede v červenci do Ostravy jenom poklepat na základní kámen. Návštěvníci festivalu Colours of Ostravy, který se koná mezi 17. a 20. červencem, budou moci amerického architekta vidět a slyšet na diskuzi o architektuře 19. července od 16.30 hodin v zóně nazvané UniverCity.

Ohodnoť článek

Foto Jan Král

Štítky Ostrava, koncertní síň, Česko, Moravskoslezský kraj, stavba, Steven Holl, kulturní dům, slavnostní zahájení, projekt, architekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koncertní sál Ostrava. Slavnostní zahájení stavby je v plánu 19. července  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.