Počasí dnes29 °C, zítra28 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Návštěvnost Ostravské muzejní noci odhadují organizátoři na 20 tisíc lidí

Na 20 tisíc lidí odhadují organizátoři návštěvnost sobotní Ostravské muzejní noci. Volné vstupy, prohlídky svého zázemí i speciální program nabídlo lidem 28 ostravských institucí. Největší zájem byl o program v Dílnách Dopravního podniku Ostrava a Galerii výtvarného umění v Ostravě (GVUO). Novinářům to dnes sdělila koordinátorka akce Jana Malášek Šrubařová z GVUO.

"Ke hranici 2000 návštěvníků se přiblížilo také Ostravské muzeum a Střední umělecká škola, Ostrava. Tisícovku zájemců dále přivítaly Plato Ostrava, Národní zemědělské muzeum Ostrava, Nová radnice města Ostravy a radnice městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz," uvedla Šrubařová.

Tématem letošního ročníku bylo cestování časem a doprovodný program byl inspirován oslavami 100. výročí vzniku takzvané Velké Ostravy. "Ostravskou muzejní noc jsme v letošním roce poprvé zahájili na Masarykově náměstí v centru Ostravy. Návštěvníci si z festivalu odnesli nejen spoustu zážitků, ale získali také širší povědomí o historii našeho města," uvedla koordinátorka akce Andrea Weglarzyová.

Během Muzejní noci podle ní přicházejí do ostravských institucí často i lidé, kteří nejsou jejich pravidelnými návštěvníky. "Přesně to je cílem našeho festivalu. Během sobotního večera jsme zaregistrovali také návštěvníky z příhraničí. Jsem moc ráda, že festival přispívá k šíření povědomí o ostravské kultuře také v Polsku," uvedla Weglarzyová.

Děti i dospělí v sobotu například vyráběli škrabošky, masky nebo kabelky, malovali na tašky, skládali mozaiky nebo se účastnili kvízů a různých her. Mohli se rozhlédnout z radničních věží, svézt se historickými dopravními prostředky nebo se zúčastnit komentovaných prohlídek.

Ostravská muzejní noc se poprvé uskutečnila v roce 2009, kdy se jí zúčastnilo devět subjektů. "Nejvíce institucí (celkem 41) se zapojilo v roce 2018. Nejvíce vstupů (celkem 28.576) bylo evidováno v roce 2017," uvedla Šrubařová. Letos se do festivalu poprvé zapojily ostravské studio České televize, Městský ateliér prostorového plánování a architektury (MAPPA) a Bytové muzeum Jubilejní kolonie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Národní zemědělské muzeum

Štítky ČR, muzea, památky, výtvarné, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvnost Ostravské muzejní noci odhadují organizátoři na 20 tisíc lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.