Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Do amfiteátru hukvaldské obory se po 39 letech vrátila opera Káťa Kabanová

Do amfiteátru hukvaldské obory se dnes po 39 letech vrátila opera Leoše Janáčka Káťa Kabanová. Stejně jako v roce 1985 i tentokrát v provedení operního souboru Slezského divadla v Opavě. Její uvedení je součástí programu letošního ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka, který se na různých místech Moravskoslezského kraje koná od 30. května do 3. července.

Uvádění oper v prostorách hukvaldské obory Leoše Janáčka je jedním z programových cílů festivalu. Podle ředitele přehlídky Jaromíra Javůrka to je ale mnohdy velmi obtížné. „Jednak ne všechny opery snesou prostředí open air, jednak ne všichni ředitelé divadel a šéfové operních souborů jsou ochotni riskovat rozmary počasí," vysvětlil.

Na Janáčkově festivalu, tehdy Janáčkově máji, jak se festival v té době jmenoval, byla opera Káťa Kabanová poprvé uvedena 3. června 1985 operním souborem Slezského divadla v Opavě v nastudování a pod taktovkou Oldřicha Bohuňovského. Režie se tehdy ujal Jiří Měřínský. „Bylo to naprosto sugestivní představení," připomněl Javůrek. I letos byla opera jedním z vrcholů festivalového ročníku. Po 39 letech, ale opět v provedení operního souboru Slezského divadla v Opavě. V nastudování dirigenta Marka Prášila, režisérky Jany Andělové-Pletichové a se sopranistkou Bree Nicholsovou z USA v hlavní roli. Bree Nicholsová se s Káťou setkává poprvé. Podle ředitele Javůrka si ji v repertoáru určitě ponechá.

Dominantou aktuálního scénického řešení představení Káti Kabanové byl kříž. Ten je 9,5 metru dlouhý a úměrně tomu odpovídá i velikost jeho ramen. Při představení se otáčí. „Šéf techniky Slezského divadla v Opavě Radek Čechák nalezl skvělé řešení. Objevil a pořídil malou točnu. Tedy zařízení, na němž byl tři tuny vážící kříž umístěn a na pódiu hukvaldského amfiteátru se mohl otáčet," řekla Kijonková.

Dodala, že Káťa Kabanová je mistrovským Janáčkovým dílem. Text původní divadelní hry Bouře Alexandra Nikolajeviče Ostrovského v překladu Vincence Červinky zaujal Leoše Janáčka natolik, že podle této předlohy napsal na vlastní libreto operní dílo o třech dějstvích, které mělo premiéru v roce 1921 v Brně. Vedle Jenůfy je jeho nejhranější operou na světových operních scénách. Opera je inspirována Janáčkovým milostným vztahem ke Kamile Stösslové, se kterou se Janáček seznámil jako třiašedesátiletý v roce 1917. Své múze napsal skladatel 700 dopisů, díky její inspiraci složil svá největší díla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka

Štítky ČR, hudba, festival, Janáček, Hukvaldy, opera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do amfiteátru hukvaldské obory se po 39 letech vrátila opera Káťa Kabanová  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.