Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Ostrava chce podpořit kulturu. Mezi různé umělce a jejich projekty rozdělí 46 milionů korun

Ostrava plánuje v příštím roce rozdělit na podporu kulturních projektů 46 milionů korun. Zájemci o ně mohou žádat ve dvou dotačních programech. Jeden je dlouhodobý až do roku 2027, druhý je určený pouze pro příští rok.

Žadatelé mohou předkládat své projekty od 13. do 27. září, řekla mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná. „Město Ostrava prostřednictvím víceletého dotačního programu dlouhodobě podporuje projekty v oblasti kultury, které napomáhají k rozvoji kvality uměleckých oborů, obohacují společenský život obyvatel města, propagují ostravskou kulturu a místní umělce po celé republice i v zahraničí a řada z nich také výrazně přispívá ke vzdělávání v oblasti kultury a různých druhů umění," uvedla Pokorná. Tradičně mezi ně patří například velké festivaly a přehlídky, které se ve městě konají.

Finanční podpora města však není určena jen zavedeným kulturním projektům s dlouholetou tradicí, jejichž pořadatelé budou moci požádat o víceletou dotaci, ale část rozpočtu jednoletých dotací je vyhrazena projektům novým.

„Chceme tím motivovat zejména mladé lidi, aby aktivně spoluutvářeli ostravské kulturní dění. Projekty, bez nichž si už ostravskou kulturní sezonu snad ani nelze představit, jako jsou festivaly Colours of Ostrava, Letní shakespearovské slavnosti Ostrava nebo Folklor bez hranic Ostrava a celoročně fungující galerie, hudební kluby a kulturní centra, zase z důvodu dlouhodobého plánování vyžadují větší finanční stabilitu. Ty se na podzim budou moci ucházet o víceletou dotaci až do roku 2027," řekla náměstkyně primátora pro kulturu a finance Lucie Baránková Vilamová (ANO).

Ostrava finančně podporuje různé typy umění. Jde například o hudební a scénické umění, literaturu a publicistiku, výtvarné umění, architekturu a další. Informace k dotačnímu programu najdou zájemci na webových stránkách města. Pro žadatele je připraven také manuál nebo si mohou domluvit konzultaci svých projektů. Začátkem září město chystá webinář pro žadatele, který jim přiblíží přípravu žádostí o podporu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Colours of Ostrava

Štítky umění, vzdělání, kultura, dotace, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostrava chce podpořit kulturu. Mezi různé umělce a jejich projekty rozdělí 46 milionů korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.