Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 12. září 2024  |  Svátek má Marie
Bez reklam

Jakub Unucka rezignoval na post náměstka moravskoslezského hejtmana. Ve funkci skončí v úterý

Jakub Unucka (ODS) dnes podal rezignaci na funkci prvního náměstka moravskoslezského hejtmana. Ve funkci skončí v úterý. Členem zastupitelstva zůstane do zářijových krajských voleb, řekla mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová. Důvodem rezignace byla snaha Unucky a jeho manželky získat krajskou dotaci, pro jejíž schválení ale Unucka nehlasoval a předem nahlásil střet zájmů.

Ve složení krajské koalice, kterou tvoří ANO, ODS kandidující společně s TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD, se jinak nic nezměnilo. „Stávající koalice zůstává zachována, aby byla udržena stabilita vedení kraje a kontinuita veškerých aktivit a projektů hejtmanství. Krajská rada má tedy nyní deset členů," uvedla Birklenová.

Úmysl podat rezignaci ohlásil Unucka ve čtvrtek, kdy také odstoupil z kandidátky Spolu MSK složené z KDU-ČSL, ODS a TOP 09 do podzimních krajských voleb, na níž byl na 11. místě. „Ačkoliv jeho jednání nebylo v rozporu se zákonem ani pravidly dotační výzvy, podání žádosti o dotaci byla politická chyba, ze které rezignací vyvodil konkrétní důsledky," uvedl tehdy lídr kandidátky Radek Kaňa (ODS).

Unucka s manželkou žádal o krajské dotace pro svou firmu CU Ident. Při hlasování sdělil, že je ve střetu zájmů, a osobně nehlasoval. Na případ upozornil pirátský krajský zastupitel Leonard Varga, který náměstka obvinil, že sobě i své manželce z veřejné dotace schválil téměř 800.000 korun. Unucka oponoval, že v žádosti napsal, že dotaci bude čerpat, jen když skončí v politice, střet zájmů nahlásil a pro schválení žádostí nehlasoval. Poté co se o případ začala zajímat média, Unucka oznámil, že obě dotační žádosti zrušil. Následně podal rezignaci.

Unucka, jemuž je 55 let, byl od roku 2016 náměstkem postupně tří moravskoslezských hejtmanů zvolených za ANO. Byl náměstkem pro chytrý region a dopravu, v současné době měl na starosti průmysl, energetiku a chytrý region. Od roku 2010 do roku 2017 byl místostarostou Klimkovic na Ostravsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Jakuba Unucky

Štítky Moravskoslezský kraj, Jakub Unucka, politika, resignace, volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jakub Unucka rezignoval na post náměstka moravskoslezského hejtmana. Ve funkci skončí v úterý  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.