Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

VOLBY 2024: Dopad povodní na volební účast v kraji je drtivý. V Zátoru nehlasovala ani desetina voličů

V Zátoru na Bruntálsku přišla o víkendu k volbám ani ne třetina lidí oproti krajským volbám v roce 2020. Z 977 voličů jich před čtyřmi lety volilo 284 a volební účast dosáhla 29,07 procenta, letos z 965 voličů volilo 85, tedy jen 8,81 procenta. Zátor patří mezi obce nejhůře postižené povodní a lidé tam upozorňovali, že mají na starosti úplně jiné věci než volby. Volební účast klesla ve většině obcí zasažených povodní, vyplývá z výsledků voleb na www.volby.cz.

Pokles volební účasti v Zátoru byl nejmarkantnější, ale na dalších místech, která v regionu poničily záplavy, to bylo lepší jen o málo. Například v Branticích byl pokles volební účasti více než poloviční, v Krnově a Nových Heřminovech více než čtyřicetiprocentní, v Karlovicích více než třetinový. Jedno ale mají všechny tyto obce a města společné: zvítězilo v nich hnutí ANO, ostatně jako v celém kraji.

„Máme tady práce na několik měsíců. A taky jiné starosti. Dělat volby v takové situaci je blbost, nebudou spravedlivé. Beru to jako urážku všech lidí v oblastech, které velká voda zasáhla," řekl například pětasedmdesátiletý Libor Pavézka z Karlovic, který byl rozhodnutý, že volit nejde.

Opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO), který kandidoval v krajských i senátních volbách, dokonce žádal vládu o vyhlášení nouzového stavu a odložení voleb.

Organizace voleb ve vodou zasažených městech se potýkala s řadou problémů, například personálním obsazením volebních komisí. V Karlovicích a Široké Nivě se volilo v provizorních stanech hasičů, v Zátoru v základní škole. Ze Zátoru se v posledních dnech stalo krizové centrum, kde se koordinuje pomoc i pro pět okolních obcí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anh Tuan Tran

Štítky Moravskoslezský kraj, volby, záplavy, volební účast, krajské volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Dopad povodní na volební účast v kraji je drtivý. V Zátoru nehlasovala ani desetina voličů  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.