Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

VOLBY 2024: Největším skokanem se stal komunista Babka. Na krajské politice se podílí od roku 2000

Letošní krajské i senátní volby byly plné překvapení a měly hned několik významných skokanů. Do Senátu se rovnou z prvního kola dostali dva kandidáti, v Opavě byly výsledky velmi těsné. Mezi kandidáty se našli i tací, kteří výrazně zmobilizovali své voliče po celém kraji.

VOLBY 2024: Bednář a Vícha míří do Senátu už po prvním kole. Senátora za Opavu voliči vyberou o víkendu

O svých senátorech ve volbách rozhodovali lidé z obvodů Ostrava-město, Karviná a Opava. Vybírali mezi dvaceti jmény. Dva kandidáti již v prvním kole obdrželi nadpoloviční většinu hlasů voličů, mandát tedy mají jistý. Jméno opavského senátora budeme...

Svého starostu do Senátu poslal Jih

Do horní komory hned z prvního kola senátních voleb postoupil dosavadní starosta městského obvodu Ostrava-Jih Martin Bednář (ANO). Porazil ostravského zastupitele Leopolda Sulovského (hnutí Ostravak), který je známý především díky svým horolezeckým zásluhám. V roce 1991 stal stal prvním Čechem, který vystoupil na Mount Everest.

Bednářův náskok se objevil již v raných fázích sčítání. Starosta Jihu nakonec zvítězil s 51,84 procenty hlasů, zamíří tedy proto rovnou Senátu. Nepoměr v množství hlasů byl velký, Sulovský nakonec končil pouze s 20,28 procenty. 

Bednář vnímá vítězství v první kole jako úspěch. Lidé podle něj ocenili jeho práci starosty pro obvod. „Nejvíce hlasů jsem dostal právě tady na jihu," uvedl. 

V Moravskoslezském kraji je sečteno. Volby suverénně vyhrálo hnutí ANO 2011. Druhou příčku obsadili Starostové a osobnosti pro kraj, v těsném závěsu skončila koalice SPOLU MSK. Do krajského zastupitelstva zasednou také kandidáti STAČILO! a z...

Komunistický skokan sedí v krajském zastupitelstvu od jeho vzniku

Komunista Josef Babka se opět dostal do moravskoslezského zastupitelstva, a to díky preferencím voličů. Coby zastupitel Ostravy nepřetržitě působí už 34 let, do krajského zastupitelstva poprvé zasedl v roce 2000, kdy vzniklo. Díky kroužkování voličů v něm také zůstane. 

Babka je jedním ze dvou zvolených kandidátů, kteří křesla získali díky preferenčním hlasům. Druhým je Libor Hřivnáč kandidující za koalici SPD, Trikolora a PRO.

„Jsem funkčně nejstarší zastupitel jak v městě Ostravě, tak v zastupitelstvu Moravskoslezského kraje. Nikdo jiný, kdo byl na počátku zřízení kraje, už tam není. Jsem v kraji zřejmě poměrně známá osoba," vysvětluje si osmašedesátiletý Babka volební úspěch.

Díky preferenčním hlasům získal mandát už v minulých komunálních volbách v roce 2022. Tehdy jich bylo 4465, z pátého místa kandidátky se dostal na druhé. Tentokrát byl jeho skok ještě výraznější, 1278 preferenčních hlasů ho z desátého místa kandidátky Stačilo!, koalice KSČM a ČSNS, vyneslo na druhé.

„Já jsem se na desáté místo napsal z titulu toho, že jsem chtěl mobilizovat naše voliče, abychom dosáhli deseti mandátů, což se bohužel nepodařilo. Jsme na půlce," řekl Babka.

VOLBY 2024: Moravskoslezský kraj má nové zastupitelstvo. Zasedne v něm 52 mužů a 13 žen

V Moravskoslezském kraji je rozhodnuto. Volby suverénně vyhrálo hnutí ANO 2011. Druhou příčku obsadili Starostové a osobnosti pro kraj, v těsném závěsu skončila koalice SPOLU MSK. Do krajského zastupitelstva zasednou také kandidáti STAČILO! a z...

Oblíbení hejtmani

Nejvíce preferenčních hlasů v kraji získali současný hejtman Josef Bělica (ANO) a bývalý hejtman Ivo Vondrák, lídr kandidátky STAN a O.k. Bělica, který dovedl ANO k vítězství a je zároveň primátorem Havířova, získal 17 674 hlasů. „Je to opravdu super výsledek a já moc děkuji voličům, jak ocenili naši práci. Nečekal jsem to,“ vyjádřil se hejtman ve volebním štábu.

Ivo Vondrák, který na mandát i své členství v hnutí ANO resignoval po politických neshodách, obdržel 9800. „Říkal jsem, že budu spokojený, když dosáhneme patnácti procent, k čemuž se pomalu blížíme. Takže se ukazuje, že máme silný tým, který voliči oceňují,“ okomentoval výsledky.

Značné množství preferenčních hlasů posbíral také primátor povodněmi silně zasažené Opavy Tomáš Navrátil. Dostal jich 7416, což ho ze 14. místa kandidátky ANO vyneslo na druhé, z hnutí se do zastupitelstva dostalo 35 lidí. Navrátil kandidoval i do Senátu a postoupil do druhého kola.

Jste spokojeni s výsledky krajských voleb na severu Moravy a ve Slezsku?

Celkem hlasovalo1408 čtenářů

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Josefa Babky

Štítky Moravskoslezský kraj, volby, volby do Senátu, krajské volby, preferenční hlasování, senát, skokan, zastupitelstvo, politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Antonín Tietz

Jak dlouho trvalo, než jsme komunisty vymetli z parlamentu. No hodně! Ale oni jsou tady pořád a jen čekají na chyby stávajícího establishmentu.Hm,hm........Jak kdysi napsal jeden zpěvák:"Žene vás čert, zas jdete jako ovce,není to žert, už zvěř se stala z lovce,přítel je skřet a nad rozumem víra,vpřed, jenom vpřed, vpřed, jenom vpřed...
VPŘED! JENOM VPŘED!
A vpředu smrdí síra...

Dnes, 17:35Odpovědět

VOLBY 2024: Největším skokanem se stal komunista Babka. Na krajské politice se podílí od roku 2000  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.