Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2024: Bednář a Vícha míří do Senátu už po prvním kole. Senátora za Opavu voliči vyberou o víkendu

O svých senátorech ve volbách rozhodovali lidé z obvodů Ostrava-město, Karviná a Opava. Vybírali mezi dvaceti jmény. Dva kandidáti již v prvním kole obdrželi nadpoloviční většinu hlasů voličů, mandát tedy mají jistý. Jméno opavského senátora budeme znát po sečtení hlasů z druhého kola, tedy v sobotu 28. září.

Ostrava-město

S 51,84 procenty ovládl první kolo senátních voleb starosta nejlidnatějšího ostravského obvodu Jih Martin Bednář (ANO).

Bednář vnímá vítězství v první kole jako úspěch. Lidé podle něj ocenili jeho práci starosty pro obvod. „Nejvíce hlasů jsem dostal právě tady na jihu," řekl.

V Senátu by chtěl zasednout v hospodářském výboru. „Mám ale i silná sociální témata. Máme tady hodně ubytoven, které je potřeba omezit. Taky obchod s chudobou," řekl. Dodal, že jej zajímá i výbor, který se věnuje posílení pravomocí obcí.

Suverénně tak porazil tak dosavadního senátora Leopolda Sulovského (Ostravak), který skončil s 20,28 procenty hlasů.

„Nepotěšilo mě to. Byl by to ale zázrak, kdybych v tomto obvodě porazil starostu za ANO, který se navíc nezapsal nějak špatně," uvedl Sulovský Připustil, že jeho šance byly nízké, ale čekal menší rozdíl mezi ním a vítězem.

Volební účast v obvodu vyšplhala na 27,27 procent, o mandát se celkem ucházelo sedm kandidátů.

Karviná

Senátorem ve volebním obvodu Karviná bude opět Petr Vícha (SOCDEM). Hned v prvním kole získal nadpoloviční počet hlasů, konkrétně 58,33 procenta.

„Řešíme úplně jiné problémy lidí, které tady zaplavila povodeň," reagoval Vícha na svůj výsledek. Dodal, že je ale rád, že lidé ocenili jeho dlouhodobou práci. „Věřte mi, že to ale pro nás v této chvíli není prioritou," dodal.

Bohumín na Karvinsku, kde je Vícha tři desítky let starostou, totiž patří k záplavami nejpostiženějším městům. Město bylo řadu dní bez proudu, problémy jsou stále s teplem i teplou vodou.

Na druhém místě skončil moravskoslezský zatupitel a náměstek havířovského primátora Bohuslav Niemec (KDU-ČSL). Hlasovalo pro něj 19,16 procenta voličů.

Opava

Do druhého kola v Opavě postoupili dva kandidáti. Primátor Tomáš Navrátil (ANO) získal 49,49 procent.

Do zastupitelstva Opavy byl Navrátil zvolen v roce 2014 ještě za ČSSD, kdy byl dvojkou kandidátky. V březnu 2017 se ale po názorových sporech s vedením Opavy rozhodl ukončit své členství v sociální demokracii. V zastupitelstvu poté působil jako nezávislý, poté se stal členem ANO.

Primátorem Opavy se Navrátil stal v roce 2018, o čtyři roky později post obhájil. Opava pod Navrátilovým vedením například odkoupila za 39,5 milionu korun chátrající a nevyužívaný objekt bývalého obchodního domu Breda, který je kulturní památkou a loni se začal opravovat.

Soupeřem mu bude dosavadní primátor Herbert Pavera z TOP 09, hlasovalo pro něj 28,11 procent voličů. 

Do zastupitelstva Bolatic byl poprvé zvolen v roce 1990 a osm let byl místostarostou. Do TOP 09 vstoupil v roce 2015, působil jako předseda expertní komise strany pro zemědělství a venkov. V letech 2013 až 2017 byl poslancem, potom ale mandát neobhájil.

Do Senátu byl zvolen v roce 2018, když ve druhém kole porazil učitelku Simonu Horákovou (ANO). V listopadu 2019 se stal místopředsedou TOP 09, o dva roky později byl znovuzvolen. Od listopadu 2023 je již jen členem předsednictva strany.

V září 2018 byl v soutěži Svazu měst a obcí vyhlášen spolu s Janem Svitákem z obce Prysk na Českolipsku nejlepším starostou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Martina Bednáře

Štítky Moravskoslezský kraj, Volby do Senátu, první kolo, volby, Senát, Bednář, Vícha, senátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Bednář a Vícha míří do Senátu už po prvním kole. Senátora za Opavu voliči vyberou o víkendu  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.