Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

VOLBY 2024: Jednání o případné koalici se v Moravskoslezském kraji zatím výrazně neposunula

Povolební jednání v Moravskoslezském kraji se zatím výrazně neposunula. Přestože hejtman a lídr kandidátky vítězného hnutí ANO Josef Bělica ještě v neděli předpokládal, že by už na začátku tohoto týdne mohl být jasný formát krajské vlády, definitivní rozhodnutí zatím nepadlo. Vyplývá to z vyjádření Bělici.

Situace se moc nezměnila, řekl Bělica

ANO, jež má dostatek mandátů, aby v kraji vládlo samo, se v neděli sešlo se zástupci koalice Spolu MSK a také s SPD. Dnes by se podle informací mělo setkat se zástupcem koalice Stačilo!

„Situace se moc nezměnila, my pořád čekáme. Budeme dnes jednat o výborech a komisích," napsal Bělica. Lídr Spolu MSK Radek Kaňa už po nedělním jednání avizoval, že se k povolební situaci musí vyjádřit zvolení zastupitelé i orgány jednotlivých stran, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

O dalším povolebním postupu v Moravskoslezském kraji bude dnes odpoledne jednat klub zastupitelů vítězného ANO. Hnutí může být v čele kraje i bez koaličního partnera. V pětašedesátičlenném zastupitelstvu získalo 35 mandátů, tedy nadpoloviční...

Náměstci zůstanou na svých místech

ANO může díky většině mandátů vládnout samo, ale Bělica opakovaně nevyloučil ani možnost vzniku koalice nebo spolupráce s některým z dalších uskupení. Řekl, že si umí představit i pokračování současné koalice. V čele kraje je od voleb v roce 2020 koalice ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM, která se ale nyní do zastupitelstva nedostala.

Už v neděli Bělica, který má být znovu hejtmanem, uvedl, že v nové radě zůstanou dosavadní náměstci hnutí, kteří i nyní kandidovali. Jde o Radka Podstawku, který vede resort dopravy, Martina Gebauera odpovědného za zdravotnictví a Šárku Šimoňákovou, která má v gesci regionální rozvoj a cestovní ruch.

VOLBY 2024: Moravskoslezský kraj má nové zastupitelstvo. Zasedne v něm 52 mužů a 13 žen

V Moravskoslezském kraji je rozhodnuto. Volby suverénně vyhrálo hnutí ANO 2011. Druhou příčku obsadili Starostové a osobnosti pro kraj, v těsném závěsu skončila koalice SPOLU MSK. Do krajského zastupitelstva zasednou také kandidáti STAČILO! a z...

Rozložení zastupitelských křesel

Krajské volby v Moravskoslezském kraji vyhrálo ANO s 35 mandáty, druhé skončilo uskupení Starostové a Osobnosti pro kraj s 11 křesly, třetí je Spolu MSK s deseti zastupiteli. Čtvrtá koalice Stačilo! má pět mandátů a pátá koalice SPD, Trikolora a PRO čtyři zastupitele. Volby v roce 2020 vyhrálo v Moravskoslezském kraji ANO se ziskem 24 mandátů. ODS s TOP 09 obsadila deset míst, Piráti získali devět křesel, KDU-ČSL sedm, SPD měla šest míst, pět mandátů měla ČSSD (nyní SOCDEM) a čtyři křesla připadla komunistům.

Během volebního období se v kraji dvakrát měnil hejtman. Po volbách se hejtmanem stal Ivo Vondrák, tehdejší lídr ANO. S hnutím se dostal do sporu, když v prezidentské volbě veřejně podpořil Petra Pavla místo někdejšího premiéra a svého tehdejšího stranického šéfa Andreje Babiše. Vondrák rezignoval a ve funkci ho v červnu 2023 nahradil Jan Krkoška (ANO), kterého však letos v březnu pražský soud uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině a Krkoška v reakci na rozhodnutí soudu rezignoval. Od dubna stojí v čele kraje havířovský primátor Bělica.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK / Sznapka Petr

Štítky Moravskoslezský kraj, volby, politika, koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Jednání o případné koalici se v Moravskoslezském kraji zatím výrazně neposunula  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.