Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

VOLBY 2024: Krajský soud zamítl všechny stížnosti spojené s volbami na severní Moravě a ve Slezsku

Krajský soud v Ostravě již zamítl všechny tři stížnosti podané v souvislosti s krajskými volbami v Moravskoslezském kraji. Zastupitelé se tak poprvé sejdou na ustavujícím zastupitelstvu v pondělí 21. října, potvrdila mluvčí moravskoslezského kraje Miroslava Chlebounová.

„Pro konání ustavujícího zastupitelstva byly splněny všechny zákonné podmínky, krajský soud už také rozhodl o všech žalobách na průběh voleb," řekla mluvčí. Noví zastupitelé zvolení v zářijových krajských volbách se sejdou 21. října v 09:00.

K soudu se dostaly tři návrhy zpochybňující regulérnost voleb. První návrh podala Edita Stejskalová. Směřuje na předvolební kampaň SPD, pro kterou se hnutí inspirovalo u německé AfD. Podle navrhovatelky plakáty a billboardy vyvolávaly v lidech zbytečně obavy a strach. S koalicí SPD, Trikolora a PRO bude v Moravskoslezském kraji vládnout hnutí ANO, které volby vyhrálo.

Druhou stížnost podal Radek Iwoniak. Ve svém návrhu uvedl k volbám dvě výhrady. Podle něj byly jednak volby špatně vyhlášeny prezidentem a zveřejněny ve Sbírce zákonů. Druhá výhrada se týkala údajně špinavé úřední desky u krajského úřadu. Podle navrhovatele tak nemohla řádně proběhnout registrace politických subjektů.

Třetí návrh podal Tomáš Raždík. Tomu vadil mediální prostor, který dostal před volbami hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO). Týden před volbami kraj zasáhly povodně a hejtman v médiích vystupoval jako šéf krizového štábu.

Krajské volby v Moravskoslezském kraji vyhrálo ANO s 35 mandáty zastupitelstvu. Druhé skončilo uskupení Starostové a Osobnosti pro kraj s 11 křesly, třetí je Spolu MSK s deseti zastupiteli. Čtvrtá koalice Stačilo! má pět mandátů a pátá koalice SPD, Trikolora a PRO čtyři zastupitele. Vítězné hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolora a PRO. Hejtmanem by měl být dál Josef Bělica (ANO). ANO obsadí v krajské radě devět křesel, koalice SPD, Trikolora a PRO dvě křesla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Anh Tuan Tran

Štítky Moravskoslezský kraj, politika, volby, soud, zastupitelstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Krajský soud zamítl všechny stížnosti spojené s volbami na severní Moravě a ve Slezsku  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.