Počasí dnes29 °C, zítra28 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Moravskoslezská opozice kritizuje způsob odměňování v poradních orgánech kraje

Za nespravedlivě nastavené považují odměny pro členy výborů zastupitelstva a komisí rady někteří opoziční zastupitelé Moravskoslezského kraje. Poukazují na nízkou odměnu za práci pro nečleny zastupitelstva a kritizují i to, že odměny jsou stejné bez ohledu na zaměření komise či výboru. Koalice i opozice se ale shodují v tom, že jsou výbory a komise pro kraj přínosem.

V Moravskoslezském kraji v tomto i předchozím volebním období fungovalo 12 výborů zastupitelstva kraje. S výjimkou sedmnáctičlenného Výboru pro národnostní menšiny měly i s předsedou 15 členů. V obou volebních obdobích bylo zřízeno osm komisí rady, které aktuálně mají včetně předsedy od 11 do 19 členů, počet členů v některých komisích se navýšil rozhodnutím rady v roce 2018. Odměna krajského zastupitele za činnost v komisi či výboru je stanovena nařízením vlády. Předseda výboru nebo komise, který je členem zastupitelstva, v letošním roce pobírá měsíční odměnu ve výši 11.450 korun, což je nejvyšší částka za posledních osm let, nejméně to bylo v letech 2017 až 2018 - 8176 korun

Stejná je situace u členů komise, kteří letos dostávají odměnu 9802 korun, v letech 2017 až 2018 to bylo 7008 korun. Nečlenové zastupitelstva mají odměnu ve výši 1000 korun, a to pouze v případě, kdy se účastnili jednání výboru nebo komise.

"Odměnu pro zastupitele považujeme za přiměřenou, Co se se nám ale dlouhodobě nelíbí a co kritizujeme, je oproti tomu nízká odměna pro nečlena zastupitelstva. Prostudovat ale musí stejný objem materiálů, stráví tam stejný čas jako my zastupitelé. Odměna pro tyto externí odborníky by se tedy podle nás mohla navýšit," míní opoziční zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti). Počet výborů a komisí považuje za odpovídající. "Jsme velký kraj a je správné, že se jednotlivé agendy podrobně řeší ještě před zastupitelstvem. V komisích a výborech můžeme diskutovat na odborné úrovni a jít do hloubky," řekla Klusová.

Opoziční zastupitel Josef Babka (KSČM) zase poukázal na to, že rozsah práce jednotlivých výborů a komisí není totožný, odměny jsou ale shodné. "Třeba finanční výbor kraje, který významně pracuje na rozpočtu kraje, je zatížen více než výbor pro národností otázky," podotkl Babka. V příštím volebním období by přivítal zřízení Výboru zastupitelstva kraje pro spolupráci a koordinaci s městy a obcemi Moravskoslezského kraje.

Hejtman Josef Bělica (ANO) se domnívá, že počet komisí a výborů je v kraji odpovídající. "Skutečnost, že se jejich počet nemění s každými volbami, považuji za důkaz toho, že pokrývají důležitá témata, a že jejich zaměření odpovídá objektivním potřebám," řekl Bělica. Za cenné považuje, že v poradních orgánech kromě politiků zasedají také experti. "Svými profesními zkušenostmi, vědomostmi a názory přispívají ke správnému rozhodování krajské rady a zastupitelstva," doplnil Bělica.

Obdobně to vnímá i koaliční zastupitel Jakub Unucka (ODS). "V drtivé většině jsou členy komise či výboru lidé, kteří mají k dané problematice odborně blízko, a proto je diskuze smysluplná a potřebná. Nesouhlasím s názorem, že by to měla být funkce neplacená," řekl Unucka. Další koaliční zastupitel Lukáš Curylo (KDU-ČSL) doplnil, že komise a výbory mají v demokracii nezastupitelné místo, zejména proto, že dávají i opozičním zastupitelům možnost více se podílet na vedení kraje.

Finanční náklady jen na odměny za účast ve výborech a komisích v jednotlivých volebních obdobích kraj neeviduje. Celkové náklady na odměny zastupitelům v minulém volebním období činily zhruba 50,7 milionu korun. Do května tohoto volebního období to bylo přes 53 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hospodářství, volby, kraje, Moravskoslezský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravskoslezská opozice kritizuje způsob odměňování v poradních orgánech kraje  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.