Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Středa 24. července 2024  |  Svátek má Kristýna
Bez reklam

Kandidátní listinu zatím v Moravskoslezském kraji podaly dvě koalice

Dva subjekty zatím předložily k registraci kandidátní listinu pro podzimní krajské volby v Moravskoslezském kraji. Novinářům to dnes řekla Miroslava Chlebounová z krajského úřadu. Strany, hnutí a koalice ale mají na předložení kandidátní listiny čas až do 16. července. Před čtyřmi lety se o křesla v pětašedesátičlenném zastupitelstvu ucházelo 20 subjektů. Všechna uskupení, která v roce 2020 uspěla ve volbách a obsadila mandáty krajských zastupitelů, avizovala, že se znovu chtějí ucházet o přízeň voličů.

Kandidátku zatím podala koalice SPOLU MSK. Jde o koalici ODS, TOP 09 a lidovců. Už v minulých volbách spolu kandidovaly ODS a TOP 09, letos se uskupení dohodla, že budou kandidovat společně i s KDU-ČSL, kandidátku vede Radek Kaňa z ODS. Kandidátní listinu už k registraci předložila také koalice SPD, Trikolora a PRO, lídra ale dosud nepředstavila. Podle krajského předsedy SPD Petera Harvánka tak chce učinit ve čtvrtek.

V končícím volebním období má kraj už třetího hejtmana. Současný Josef Bělica stane v čele kandidátky hnutí ANO, které před čtyřmi lety krajské volby v regionu vyhrálo. Tehdy hnutí vedl Ivo Vondrák, který se po volbách rovněž stal hejtmanem. Vondrák ale patřil ke kritikům poměrů v hnutí ANO a spory s vedením vyvrcholily, když v prezidentské volbě veřejně podpořil Petra Pavla, nikoliv protikandidáta a svého stranického šéfa Andreje Babiše. Vondrák nakonec rezignoval, když hrozilo, že bude z funkce hejtmana odvolán a odešel také z hnutí. V letošních volbách povede kandidátku Starostové a Osobnosti pro kraj. Půjde o spolupráci hnutí STAN a hnutí O.k. (Osobnosti pro kraj), které Vondrák po svém odchodu z ANO založil.

Mezi dosud avizovanými zájemci o účast v krajských volbách jsou také Piráti, které by měla znovu vést krajská zastupitelka Zuzana Klusová, v čele kandidátky SOCDEM by měl stanout ředitel Bohumínské městské nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a komunisty povede Ivan Strachoň, který v čele nahradí dlouholetého lídra komunistů Josefa Babku.

Volby v roce 2020 vyhrálo v kraji ANO se ziskem 24 mandátů. ODS s TOP 09 obsadila deset míst, lidovci sedm a ČSSD pět. V opozici skončili Piráti s devíti mandáty, komunisté se čtyřmi a SPD s šesti. Během volebního období ale někteří zastupitelé uskupení, za něž byli zvoleni, opustili.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky ČR, volby, kandidátky, kraje, Moravskoslezský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kandidátní listinu zatím v Moravskoslezském kraji podaly dvě koalice  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.