Počasí dnes26 °C, zítra29 °C
Úterý 27. srpna 2024  |  Svátek má Otakar
Bez reklam

Kandidátky do podzimních voleb v Moravskoslezském kraji podalo 13 stran či koalic

Kandidátní listinu pro podzimní krajské volby podalo v Moravskoslezském kraji 13 politických stran, hnutí a jejich koalic. Je to výrazně méně než před čtyřmi lety, kdy o přízeň voličů usilovalo 20 subjektů, podotkla mluvčí krajského úřadu Miroslava Chlebounová.

Krajský úřad nyní kandidátní listiny přezkoumá a vyzve politická uskupení k odstranění eventuálních závad. „Pondělí 22. července je nejzazší termín, dokdy mohou politické strany, hnutí nebo jejich koalice doplňovat, vyměňovat kandidáty, popřípadě měnit jejich pořadí na kandidátní listině," uvedla Chlebounová.

Nejpozději do 3. srpna pak musí krajský úřad vydat rozhodnutí o registraci kandidátní listiny, nebo o jejím odmítnutí, popřípadě o vyškrtnutí kandidáta, a zveřejnit je na úřední desce. 

V podzimních volbách se setkají všechna politická uskupení, která uspěla v roce 2020. KDU-ČSL a Koalice ODS a TOP 09, které jsou v současné vládnoucí koalici, do nadcházejího hlasování půjdou ve společné koalici SPOLU MSK. Jejím lídrem je Radek Kaňa z ODS.

V čele kandidátky ANO je současný hejtman a havířovský primátor Josef Bělica. Za Piráty to je Zuzana Klusová a za hnutí Přísaha Petr Gřes. ČSSD se přejmenovala na Sociální demokracii (SOCDEM) a její kandidátku vede ředitel Bohumínské městské nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Komunisté jdou do voleb společně s Českou stranou národně sociální a lídrem jejich kandidátky nazvané STAČILO! je Ivan Strachoň (KSČM).

Pro společnou kandidátku se rozhodla i další uskupení. SPD kandiduje společně s Trikolorou a PRO, povede je poslanec SPD Jan Síla. Společnou kandidátku podala také hnutí STAN a Osobnosti pro kraj, jejichž volebním lídrem je bývalý hejtman Ivo Vondrák (tehdy zvolen za ANO). 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce Drbny

Štítky volby, koalice, Moravskoslezský kraj, kandidátní listina, krajský úřad, krajské volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kandidátky do podzimních voleb v Moravskoslezském kraji podalo 13 stran či koalic  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.