Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Provozovatelé vleků v Beskydech: Končí nejhorší zima, co vlekaři pamatují

Většina provozovatelů vleků v moravskoslezské části Beskyd ukončila lyžařskou sezonu. Někteří ještě doufají v možné ochlazení, které by znovu v horizontu týdne umožnilo spuštění vleků. Všichni se ale shodují na tom, že mají za sebou nejhorší zimu, kterou pamatují. Vyplývá to z ankety.

Provozovatel střediska v Bílé na Frýdecko-Místecku Jaroslav Vrzgula ještě doufá v ochlazení a opětovný rozjezd vleků. Ztrátu odhaduje na bezmála 50 procent proti průměrné zimě. Případné obavy má i z úvěru, který si areál vzal na modernizaci, když loni v Bílé zprovoznili novou vyhřívanou šestimístnou lanovku. "Kdyby jsme úvěr neměli, letošní zima by vyšla tak na přežití," řekl.

V Bílé pracuje okolo 30 let. Letošní zima podle něj byla nejhorší, kterou pamatuje. "Ještě v pondělí jsme měli 70 procent sjezdovek pod sněhem. Momentálně jsme téměř bez sněhu. I v minulosti byly katastrofické zimy. Ale tehdy jsme měli mnohem horší technologii na zasněžování. Pokud bychom tenkrát měli techniku jako dnes, ještě bychom lyžovali," dodal.

Také správce lanové dráhy střediska Severka v Dolní Lomné Marcel Bogocz horší zimu nepamatuje. "Sezonu jsme ukončili v sobotu. Je to špatné. Za 28 let, co jsem tady, něco takového nepamatuji," svěřil se. Podle něj přitom zima začala slibně. "V lednu nasněžilo a mrzlo. Pak ale už jen pršelo a bylo teplo," řekl. Podle jeho odhadů jsou ztráty největší ze všech areálů, které oslovila. "Jsme na 20 procentech tržeb oproti normálu. I kdyby se ochladilo, je to špatné. Lidé už nebudou mít myšlenky na lyžování. Zájem je už nyní minimální. Provoz by se dal ještě udržet, ale už se to nevyplatí. Navíc školy zrušily lyžařské kurzy a transformovaly je na turistické," řekl.

Středisko Ski Park Gruň ve Starých Hamrech na Frýdecko-Místecku také není v provozu. Na sjezdovce chybí sníh. V březnu má ještě přijet několik škol na lyžařské kurzy, v současných podmínkách budou ale spíše turistické. Správce areálu Kemal Rušitovič proto ještě nechce sezonu hodnotit. "Pokud by ještě dorazilo sto dětí na lyže, tak ještě něco vyděláme," řekl.

Očekává ale, že končící zima bude ve ztrátě minimálně 20 procent proti průměru. "Díky rychlému konci v těchto týdnech je to mentálně hodně špatné. Většinou končíme sezonu okolo Velikonoc, kdy je na sjezdovce ještě půl metru sněhu. Důvodem bývá nezájem lyžařů," řekl. Letos je situace jiná. "Vše vyhodnotíme koncem března až dorazí faktury za energie," řekl. Výhodou střediska je podle něj to, že nabízí i ubytování, které i přes špatné lyžařské podmínky do rozpočtu peníze přinášelo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Šacberk

Štítky ČR, rekreace, počasí, hory, Moravskoslezský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provozovatelé vleků v Beskydech: Končí nejhorší zima, co vlekaři pamatují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.