Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Průměrná mzda v Moravskoslezském kraji vzrostla o 6,4 procenta, reálně ale kvůli inflaci klesla

Průměrná hrubá mzda v Moravskoslezském kraji vzrostla ve čtvrtém čtvrtletí 2023 meziročně o 6,4 procenta na 42.068 korun. Lidé si ve výplatách polepšili v průměru o 2544 korun. Reálně ale mzda kvůli inflaci o 1,1 procenta klesla. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Celoroční průměrná mzda stoupla loni v kraji o 7,4 procenta na 39.329 korun. Nárůst představoval 2722 korun. Kvůli inflaci, jejíž průměrná míra byla loni v České republice 10,7 procenta, ale mzda v kraji reálně o tři procenta klesla.

Procentuální nárůst mezd v Moravskoslezském kraji byl v loňském čtvrtém čtvrtletí mezi všemi regiony šestý nejvyšší (společně se Středočeským krajem a Vysočinou). Nejvíce, o 7,5 procenta, stouply mzdy zaměstnancům v Ústeckém kraji.

Co se týče částky, která lidem ve čtvrtém čtvrtletí ve výplatě přibyla, ta v Moravskoslezském kraji byla pátá nejnižší. Nejvýrazněji se výplata zvýšila obyvatelům Ústeckého kraje, kteří dostávali o 3013 korun více. V celém Česku vzrostla mzda v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně o 6,3 procenta na 46.013 korun.

Nižší průměrnou mzdu než v Moravskoslezském kraji dostávali v loňském čtvrtém čtvrtletí zaměstnanci ve čtyřech regionech. Nejméně brali lidé v Karlovarském kraji, kde hrubá mzda činila v průměru 40.559 korun. Nejvyšší průměrná hrubá mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 byla v Praze, a to 55.039 korun.

Ve firmách v Moravskoslezském kraji pracovalo loni ve čtvrtém čtvrtletí 415.000 zaměstnanců. Meziročně to bylo o 3600 méně, pokles představoval 0,9 procenta. V celém Česku se meziročně počet zaměstnanců zvýšil o 0,1 procenta, tedy 5900 lidí. Firmy ve čtvrtém čtvrtletí zaměstnávaly průměrně 4,065 milionu lidí. Nárůst počtu pracovníků byl především dílem Prahy, kde se počet zaměstnanců zvýšil o 20.500. Kromě Prahy zaměstnanců přibylo jen ve třech krajích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Zbranková Albaniová

Štítky mzda, česko, čsú, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná mzda v Moravskoslezském kraji vzrostla o 6,4 procenta, reálně ale kvůli inflaci klesla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.