Počasí dnes31 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Kotlíkové dotace zaplatí takřka celý nový kotel. Moravskoslezský kraj je nabízí až do konce srpna

Moravskoslezský kraj má stále dostatek financí pro zájemce o výměnu starých neekologických kotlů. V pátém kole takzvaných kotlíkových dotací měl kraj k dispozici 220 milionů korun, které vystačí na výměnu zhruba 1300 kotlů. Zatím hejtmanství eviduje 928 žádostí, o příspěvek na ekologický zdroj tepla si tak může zažádat ještě skoro 400 domácností.

Příjem žádostí o kotlíkové dotace končí 30. srpna, připomněla krajská mluvčí Nikola Birklenová

„Od začátku kotlíkových dotací bylo odstaveno více než 23 000 nevyhovujících kotlů, nahrazeny byly ekologičtějšími zdroji tepla za více než 2,5 miliardy korun. V prvních třech výzvách měli lidé nejvíc zájem o příspěvek na plynový kondenzační kotel, předloni ve čtvrté výzvě skoro polovina žadatelů pořídila tepelné čerpadlo, v aktuální páté výzvě je v kurzu kotel na biomasu. Dřevem nebo peletkami chce nově topit 69 procent zájemců o dotaci, necelá třetina lidí bude doma instalovat čerpadlo," uvedl hejtman Josef Bělica (ANO).

Hejtmanství může v aktuálním kole zajistit ještě necelých 400 výměn. O příspěvek si zájemci mohou zažádat už jen měsíc, dostanou příspěvek ve výši 7500 korun.

Kotlíkové dotace jsou určené nízkopříjmovým domácnostem, můžou o ně žádat domácnosti důchodců a domácnosti pobírající příspěvek na bydlení. Ostatní si o ekologický zdroj tepla mohou požádat v rámci státního programu Nová zelená úsporám

„Stále máme finance pro další žadatele, bylo by skvělé, kdyby se takto na poslední chvíli ještě lidé o dotaci přihlásili,“ uvedla náměstkyně Šárka Šimoňáková (ANO).

„Výměny starých kotlů za ekologické zdroje tepla považuji v oblasti životního prostředí za jeden z nejzásadnějších kroků. Velké fabriky modernizují provozy, v dopravě přibývají nízkoemisní vozidla. Lokální topeniště jsou aktuálně největším zdrojem znečištění ovzduší. V Moravskoslezském kraji zbývá vyměnit ještě asi 25 tisíc nevyhovujících kotlů, věřím, že se zákazem používání starých kotlů se tato situace výrazně zlepší. Dovolím si připomenout, že topení v kotlech 1. a 2. třidy bude od začátku letošního září přísně pokutováno,“ dodala radní pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS).

Lidé mohou dotaci využít na nový kotel na biomasu, na který mohou získat 130 000 korun, nebo na tepelné čerpadlo, kde je příspěvek ve výši 180 000 korun. Stejně jako v předchozích výzvách přispívá úspěšným žadatelům také Moravskoslezský kraj, který jim ze svého rozpočtu přidá k dotaci ještě 7500 korun.


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Moravskoslezského kraje

Štítky Moravskoslezský kraj, teplo, ekologie, úspory, kotlíkové dotace, kotel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kotlíkové dotace zaplatí takřka celý nový kotel. Moravskoslezský kraj je nabízí až do konce srpna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.