Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Střechy zastávek MHD v Radvanicích a Bartovicích rozkvetly

Neobvyklou výzdobu získalo 11 zastávek městské hromadné dopravy v ostravském městském obvodě Radvanice a Bartovice. Jejich střechy pokryla zeleň a květiny, zastávky v této době kvetou.

Třapatka, bělotrn, proso

„Vysazeny byly rozchodníky nachové, bezkolenec modrý, řebříček tužebníkovitý, třapatka nachová, bělotrn modrý, třemdava bílá i proso prutnaté,“ vypočítává druhy rostlin na střechách zastávek mluvčí města Gabriela Pokorná. Náklady na proměnu zastávek si vyžádaly zhruba tři miliony korun. Navíc některé zastávky doplnily kresby s tématikou přírody. S úpravami začal městský obvod v loňském roce.

„Na zlepšení kvality veřejného prostoru pracujeme intenzivně dlouhodobě řadou projektů, díky kterým dojde ke snížení teplot v městském prostředí, zlepšení zadržování vody v krajině, stejně jako ke snižování prachu. A nutno dodat že projekty jsou úspěšné i v oblasti jejich financování, před dvěma lety jsme podali nejvíce žádostí ze všech obvodů ve městě v různých dotačních programech a dnes se radujeme ze stoprocentní úspěšnosti a jejich financování z různých zdrojů,“ konstatuje Aleš Boháč, starosta městského obvodu Radvanice a Bartovice a současně náměstek primátora pro životní prostředí (STAN)

Propustit vodu ve městě

Obdobně jako zastávky získal zelenou střechu během rekonstrukce i radvanický archiv. Další projekty řeší výměnu nepropustných povrchů, aby došlo ke zlepšení nakládání s vodou v městském prostoru. Lité, asfaltové a nepropustné chodníky budou vyměněny za propustné v celé řadě prostor. Proměnu absolvuje i zahrada mateřské školy v Bartovicích, práce se týkají i tamního hřbitova, ulice Těšínské i prostoru před základní školou. V minulém roce bylo vystavěno v městském obvodě i multifunkční hřiště, které rovněž výhodněji hospodaří s vodou v krajině. 

Jak náměstek Boháč připomíná, město Ostrava má strategii související se změnami klimatu. Byla zpracována v roce 2017 pod názvem Adaptační strategie statutárního města Ostravy na dopady a rizika vyplývající ze změny klimatu. V roce 2018 následně vznikla Adaptační strategie statutárního města Ostravy na dopady a rizika vyplývající ze změny klimatu, kde je počítáno s postupným nárůstem průměrných ročních teplot o cca 2,5 – 3 stupně Celsia do roku 2100, v porovnání s průměrem za období let 1961–2009. 

Podle Boháče jde v podstatě o návod, který obsahuje různá opatření při výstavbě budov a úpravách veřejných prostranství ve vlastnictví města. Materiál slouží starostům městských obvodů, projektantům i investorům. 


 

Ohodnoť článek

Foto Lukáš Kaboň

Štítky Bartovice, Ostrava, Radvanice, městská hromadná doprava, zastávka, květiny, rostliny, výsadba, zeleň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střechy zastávek MHD v Radvanicích a Bartovicích rozkvetly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.