Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Nádrže Žermanice a Olešná u Frýdku-Místku mají špatnou vodu, je plná sinic. Ty mohou způsobit alergie

Kvůli teplému a slunečnému počasí se výrazně zhoršila kvalita vody ve vodních nádržích Žermanice a Olešná na Frýdecko-Místecku. Laboratorní analýzy prokázaly výskyt sinic a chlorofilu. V Soběšovicích, Místku a Palkovicích voda není vhodná ke koupání. Na dvou zbylých místech Žermanické přehrady výsledky neprokázaly překročení sinic v takovém množství, ale i tak je tam zhoršená jakost vody a problém mohou mít citlivější jedinci. Ke koupání nadále zůstává nevhodná i nádrž Brušperk, řekl mluvčí krajských hygieniků Aleš Kotrla.

Hygienici v tomto týdnu odebírali vzorky vody na Frýdecko-Místecku, Karvinsku a Bruntálsku. Kotrla připomněl, že sinice obsahují látky, které mohou způsobovat různé alergické reakce. U člověka, který se koupe, se mohou objevit různé kožní vyrážky, mohou mu zarudnout oči, vyskytnout se může rýma. „Některé druhy sinic mohou produkovat i různé jedovaté látky, které mohou následně způsobit střevní a žaludeční potíže, bolesti hlavy, ale i vážnější jaterní problémy," uvedl mluvčí.

Lidé, kteří mají podezření, že onemocněli v souvislosti s koupáním, by měli vyplnit dotazník zveřejněný na stránkách hygieniků. Ve srovnání s minulým týdnem se podle mluvčího zlepšila kvalita vody v Těrlické přehradě, kde se zvýšila průhlednost.

Aktuální informace o kvalitě vody ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením portálu kudyznudy.cz

Štítky Moravskoslezský kraj, rekreace, zdraví, koupaliště, plavání, kvalita vody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nádrže Žermanice a Olešná u Frýdku-Místku mají špatnou vodu, je plná sinic. Ty mohou způsobit alergie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.