Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Dvě stezky vedoucí k Rešovským vodopádům jsou dočasně uzavřeny. Na trase je 400 nebezpečných stromů

Kvůli riziku pádu schnoucích stromů budou od pondělí uzavřené dvě značené turistické stezky nad Rešovskými vodopády na pomezí Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Zákaz vstupu se týká červené a zelené trasy. Obě stezky budou nepřístupné od vodopádů po severní hranici národní přírodní rezervace Rešovské vodopády. Červená trasa směřuje do Tvrdkova a zelená do Horního Města, uvedl místostarosta Uničova na Olomoucku Aleš Langer, podle kterého by lidé na tyto stezky neměli chodit už nyní.

Lesáci pokácí zhruba 400 nebezpečných stromů

Zákaz vstupu dnes podle Langera vydá rýmařovská radnice, pod kterou území vodopádů spadá. Riziková situace panuje na hranici pozemků ve vlastnictví města Uničova a Lesů České republiky. Kolem cest proto pracovníci pokácí zhruba 400 nebezpečných stromů, polovina na pozemcích Uničova a polovina na pozemcích ve správě Lesů ČR.

„Rozhodnutí o zákazu vstupu, které nyní zpracovává Městský úřad Rýmařov, bude vydáno s platností na tři měsíce. Snahou všech zúčastněných však bude, aby se nebezpečná situace vyřešila co nejdříve. Jakmile bude oblast bezpečná, dojde ke zrušení zákazu vstupu a o této skutečnosti budeme veřejnost bezodkladně informovat," uvedl Langer.

Na vině je kůrovcová kalamita

Na stavu dřevin v okolí turistických stezek se podepsala kůrovcová kalamita minulých let. Navíc jde o 150leté smrčinové porosty, u kterých po vydatné bouřce nebo při silném větru hrozí pád. „Největší nebezpečí panuje v soutěsce potoka Huntavy, kudy vedou obě značené turistické trasy. Chtěl bych proto apelovat na návštěvníky, aby do těchto míst v zájmu vlastní bezpečnosti nevstupovali už nyní. A následně aby respektovali vydaný zákaz vstupu," upozornil Langer.

Zásah lesníků bude šetrný, přednostně vytěží poškozené stromy rostoucí v bezprostřední blízkosti turistických cest. „Domluvili jsme se, že z části kácených stromů zůstanou několikametrová torza, která jsou vhodným prostředím pro řadu druhů hmyzu a hub. Prosvětlení lesa pomůže třeba jedli bělokoré, návštěvníci budou moci pozorovat, jak odrůstá z přirozeného zmlazení," řekl Pavel Jurka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Lesní správce Pavel Koždoň z Lesů ČR podotkl, že okolí turistických stezek nebude nutné znovu zalesnit. Už nyní tam rostou přirozeně obnovené semenáčky buků, smrků, jedlí a dalších dřevin.

Jak se dostat k vodopádům?

Přístup k Rešovským vodopádům z jižní strany, tedy od Fialova mlýna, zůstane zachovaný. Lidé tak mohou dál navštěvovat alespoň poslední a nejatraktivnější část vodní kaskády, kterou je desetimetrový vodopád. K této části kaskády se turisté dostanou značenými trasami z Rešova či z Valšovského Dolu. Národní přírodní rezervace Rešovské vodopády chrání hluboké údolí se skalními soutěskami, vodopády, tůněmi a peřejemi. Vodopády tvoří asi 200 metrů dlouhá a zhruba deset metrů široká kaňonovitá soutěska, jejíž stěny se tyčí do výšky 20 metrů. Potok Huntava zde postupně padá z několika stupňů. Chráněné území má rozlohu 77 hektarů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením portálu kudyznudy.cz

Štítky Moravskoslezský kraj, Bruntálsko, vodopád, strom, turistická stezka, Lesy České republiky, Rešovské vodopády, nebezpečí, kácení, kůrovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě stezky vedoucí k Rešovským vodopádům jsou dočasně uzavřeny. Na trase je 400 nebezpečných stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.