Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Mládě supa bělohlavého z ostravské zoo si zlomilo křídlo. Teď žije s handicapovanými supy ve Francii

Pár supů bělohlavých v ostravské zoologické zahradě v loňském roce úspěšně zahnízdil a odchovával mládě. Když byly pískleti tři měsíce, chovatelé si všimli, že má zlomené křídlo. Rozhodli se pro náročnou operaci. Po zotavení se mladá samice v dubnu přestěhovala do zoo ve Francii. Díky úspěšnému zákroku má šanci na zapojení se do reprodukce.

Křídlo mu nejspíš omylem zlomili rodiče

Samice supa bělohlavého se vylíhla 12. dubna 2023. „Zpočátku vše probíhalo v pořádku, oba rodiče o potomka vzorně pečovali. Chovatelé vše sledovali jen prostřednictvím kamery, která nepřetržitě snímá hnízdo, a do odchovu nijak nezasahovali. Po třech měsících od vylíhnutí mláděte ale z kamerového záznamu zjistili, že má problém s křídlem," popsala mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Při kontrole chovatelé zjistili, že má mládě zlomené křídlo. Frakturu mu neúmyslně mohl způsobit jeden z rodičů, který na ně mohl šlápnout. Chovatelům bylo jasné, že supice bude trvale handicapovaná, přesto chtěli zraněné křídlo zachránit.

Létat už nebude

„Věděli jsme, že vzhledem ke komplikované několik dní staré zlomenině létat už nebude, ale s křídlem, i když nefunkčním, má pták větší stabilitu a má větší šanci se úspěšně pářit. Několikatýdenní bandáž křídla sice zajistila srůst kostí, ale křídlo zůstalo svěšené a vadilo jí v pohybu. Proto jsme na začátku letošního roku přistoupili k operaci, jejímž cílem bylo omezit pohyb v loketním kloubu a tím křídlo trvale pozvednout k tělu," vysvětlila mluvčí.

Voliéra pro handicapované supy

Operace trvala víc než dvě hodiny a skončila úspěšně. Po dokonalém zhojení ran a krátké rekonvalescenci byla na doporučení evropského koordinátora chovu supů bělohlavých v dubnu tohoto roku převezena do Bioparku ve Francii. Zde je umístěna ve velké otevřené voliéře, kterou obývá s několika podobně handicapovanými supy.

V letošním roce rodičovský pár supů bělohlavých odchovává dalšího potomka, zatím bez komplikací. Mládě bude vypuštěno do volné přírody v rámci mezinárodního repatriačního projektu v Bulharsku, aby posílilo místní populaci majestátních dravců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Zoologická zahrada Ostrava, Francie, sup, zvířata, zlomenina, zlomené křídlo, handicap

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mládě supa bělohlavého z ostravské zoo si zlomilo křídlo. Teď žije s handicapovanými supy ve Francii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.