Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Technologický park v Ostravě se rozšíří o multifunkční objekt. Devítipatrová budova přinese kanceláře i laboratoře

Technologický park v Ostravě-Pustkovci se rozšíří o multifunkční objekt. V areálu ho vybuduje společnost CTP, s níž ve středu město uzavřelo kupní smlouvu na pozemky o rozloze 14 500 metrů čtverečních. Za pozemky společnost zaplatí 72 milionů korun a celkové náklady projektu budou zhruba miliarda korun. Budova by mohla sloužit až pro 2000 lidí, řekli novinářům zástupci města a CTP.

Hotovo by mohlo být za tři roky

Součástí nové budovy se dvěma podzemními a sedmi nadzemními podlažími budou kancelářské i ubytovací prostory, prototypové dílny jako například laboratoře nebo zázemí pro služby. Stavba by se mohla otevřít přibližně za tři roky. Nabídne zázemí pro klienty Technologického parku, v němž působí například společnosti zaměřující se na výzkumnou a vědeckou činnost, technologický výzkum nebo inovaci výrobků a služeb.

Piano a Tandem mají špatnou statiku

Budova pomůže nahradit také kapacity dvou již existujících staveb nazvaných Piano a Tandem. Podle náměstkyně primátora Hany Tichánkové (ANO) budou muset být objekty do budoucna zbourány, protože se ukázalo, že stojí na nevhodném podloží, což ovlivňuje jejich statiku.

„Na pozemku vyroste nový objekt, který by měl zajistit prostory pro technologické firmy, výzkum a vývoj. V této chvíli Ostrava mění svou strukturu z města, které bylo zaměřeno na těžký průmysl, na město nových technologií, a toto je jedna z věcí, která by k tomu měla přispět," řekla Tichánková.

Zlepšit stávající fungování areálu

Objekt musí mít užitnou plochu minimálně 20 240 metrů čtverečních, ale investor předpokládá, že bude ještě vyšší. „Už stávající areál funguje relativně velmi dobře, je oblíbený a působí tam spousta zajímavých firem. Děje se tam toho spousta z hlediska vědy, výzkumu i inkubátorů. Myslíme si, že když se nám to povede správně postavit, mohlo by to Ostravě jako takové velmi pomoci," řekl jednatel CTP Jakub Kodr. Podle něj už společnost jedná s některými možnými uživateli objektu.

Regionální ředitel výstavby CTP Zbyněk Jendryka upřesnil, že dvě podzemní podlaží budou sloužit k parkování. „V přizemním podlaží budovy budou společenské funkce jako třeba restaurace nebo školka. V dalších nadzemních podlažích pak budou situovány vývojové laboratoře a úplně v nejvyšších patrech kancelářské prostory. Budova svým tvarem reaguje na okolní zástavbu, takže směrem od zástavby rodinných domů budova stoupá a má terasovitý charakter, směrem k Vysoké škole báňské už má plnou výšku," doplnil Jendryka.

Založení Vědecko-technologického parku Ostrava město iniciovalo v roce 1997. Areál o rozloze zhruba deseti hektarů nabízí zázemí pro vědecký a technologický výzkum, inovace a hi-tech technologie s úzkou vazbou na akademickou sféru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením města Ostravy

Štítky Technologický park, stavby, věda, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technologický park v Ostravě se rozšíří o multifunkční objekt. Devítipatrová budova přinese kanceláře i laboratoře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.