Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Nezodpovědnost lidí vede k utrpení koček, apelují třinečtí radní. Vyzývají místní, aby kastrovali své mazlíčky

V ulicích města na Frýdecko-Místecku se pohybuje velké množství toulavých koček a nechtěných koťat. Tato zvířata často trpí, nemají dost jídla a potýkají se s četnými zdravotními problémy. Útulky praskají ve švech. Jediným řešením tohoto problému je podle odborníků kastrování čtyřnohých mazlíčků. Kastrovaným kočkám se žije podstatně lépe, dožívají se vyššího věku a neutíkají z domova, upozorňují třinečtí radní. Od ledna letošního roku občanům na veterinární zákrok také finančně přispívají.

Nechtěné kočky bez domova

Toulavé kočky a velké množství nechtěných koťat představují problém, které řeší takřka každé město. „Kastrací docílíme toho, že toulavých koček bude v našich ulicích méně, a tím bude méně i znečišťování veřejného prostoru, méně exkrementů v pískovištích. Nehledě na to, že kočky mohou šířit nemoci a parazity,“ uvedl náměstek primátorky Ivo Kantor (ODS).

Každý majitel kočky by měl k problematice přistupovat zodpovědně a nechat svá zvířata kastrovat. „Vzhledem k neutěšené situaci s toulavými a zdivočelými kočkami se proto statutární město Třinec rozhodlo na kastrace domácích koček přispívat,“ zdůvodnil krok města náměstek primátorky.

Proč kastrovat kočky?

Studie ukazují, že kastrované kočky mají podstatně lepší život, než kočky nekastrované. Dožívají se vyššího věku, neutíkají z domova, jsou klidnější a mazlivější. Kastrace kočky je nejčastěji prováděná operace ve veterinární medicíně, trvá necelou půlhodinu a zvířeti může výrazně usnadnit každodenní bytí. 

Jde také o účinný způsob, jak zabránit populační explozi. Nekastrovaná kočka může mrouskat každé dva až tři týdny a koťata mít v početných vrzích i třikrát do roka. Útulky jsou v současné době plné nechtěných koček a koťat, často nemají dost místa a finančních prostředků. Řada toulavých koček také nemá přístup ke kvalitní stravě a základní veterinární péči. 

Nejčastější mýty o kastraci, které odborníci vyvrátili
  • Kočka by měla mít alespoň jednou za život koťata
  • Kočka by se měla kastrovat až po první říji, případně nejdříve v roce života
  • Chování kočky se po kastraci změní, přestane chytat myši
  • Kastrace se týká jen koček, kocoury není nutné kastrovat
  • Kastrace naruší vývoj tělesné konstituce kočky

Nekastrované kočky často trpí

„Kastrujte své domácí kočky a kocoury, kteří se páří s těmi divokými a proto jejich populace stále narůstá. Kočky, toulající se po ulicích, mají různé nemoci a další zdravotní problémy a mnohdy tímto trpí. Občané se zbavují nechtěných koťat jejich odložením do různých zákoutí města. Těmto opuštěným koťatům, kterých není málo, je náročné nalézt nové domovy a útulky či spolky tímto se zabývající praskají ve švech,“ vyzvala občany Gabriela Fojciková z odboru životního prostředí a zemědělství.  

Město Třinec od ledna letošního roku na kastraci koček přispívá částkou 500 korun, v případě kastrace kocourů o dvě stovky méně. Příspěvek lidé mohou využít až pětkrát ročně. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením města Třince

Štítky Třinec, Frýdecko-Místecko, kočka, kastrace, veterina, koťata, zdraví, příspěvek, útulky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezodpovědnost lidí vede k utrpení koček, apelují třinečtí radní. Vyzývají místní, aby kastrovali své mazlíčky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.