Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

FOTO: Ostravský pavilon Tanganika opět přístupný. I se stydlivými mangustami

Ostravská zoologická zahrada zrekonstruovala zadní část pavilonu Tanganika. Od čtvrtku 8. srpna sem opět mohou chodit návštěvníci a obdivovat zde novou expozici s mangustami žíhanými. Musí se ovšem obrnit trpělivostí. Mangusty podle pracovníků zoo zatím nejsou na více lidí zvyklé a dovedně se před nimi skrývají. První si na nové prostředí musí zvyknout samci, až později k nim přibydou i samice.

Otevřena i Noční Tanganika

Zadní část pavilonu Tanganika patří vůbec k nejstarším stavbám ostravské zoo a před desítkami let v ní žili sloni a nosorožci. Spolu s částí, kde nosorožce a slony nyní vystřídaly mnohem menší mangusty, zoo zpřístupnila i další část pavilonu s převráceným světelným režimem, Noční Tanganiku, která musela být kvůli stavebním úpravám také uzavřena. Lidé se tak mohou opět těšit na damany stromové, komby Garnettovy, pasumce elektrické a další noční tvory. Vrátil se také osinák africký, hlodavec příbuzný dikobrazům.

Mangusty žíhané v čerstvě otevřené jsou v Ostravě nově chovaným druhem. „Tyto šelmy z čeledi promykovitých žijí v rodinných skupinách, které mohou mít až 40 členů. Jsou aktivní přes den, v noci odpočívají ve vlastních vyhrabaných zemních norách, kde rodí i mláďata. Expozičně-chovatelské zařízení je zpodobněno členitě, a kromě volného prostoru zahrnuje i nory, do kterých lze na několika místech nahlédnout skleněnými průhledy. Aktuálně jej obývá skupina pěti samců. Až se v novém prostředí zabydlí, dovezou k nim pracovníci zoo samice,“ informovala mluvčí zoo Šárka Nováková.

Zbývá dobudovat akvárium

Naproti expozice mangust zůstala kostra hrocha, vedle ní zbývá dobudovat nové akvárium o objemu 7000 litrů. Budou v něm ryby a další živočichové písčitých zón jezera Tanganika. V rámci rekonstrukce byl upraven i zadní vstup do pavilonu, který je doplněn vyrovnávací rampou pro pohodlný přístup kočárků a invalidních vozíků. Celkové náklady na přestavbu této části pavilonu činily 25,5 milionů korun a byly hrazeny z prostředků města Ostravy.

Původní budova byla postavena v roce 1962 a sloužila jako pavilon slonů. Vystřídali se v něm celkem tři sloni. Nejdéle zde žila samice slona indického, od roku 1967 až do roku 1991, kdy musela být utracena kvůli zhoubnému onemocnění kopyt. Od roku 1974 obýval pavilon i pár nosorožců tuponosých. Samice uhynula v roce 2008, samec byl v roce 2010 převezen do Dvora Králové, kde žil do roku 2017. Vnitřní ubikace měly oba druhy odděleny, ve venkovním výběhu se střídaly. „Prostory byly pro tato zvířata naprosto nevhodné a odpovídaly dobovému pojetí chovu zvířat v lidské péči,“ konstatovala Nováková.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Zoo Ostrava, Jan Král

Štítky Ostrava, zoo, pavilon, Tanganika, Ostrava, Zoologická zahrada Ostrava, zvířata, Tanganika, lamgusta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Ostravský pavilon Tanganika opět přístupný. I se stydlivými mangustami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.