Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

V Kopřivnici na Novojičínsku chystají úspornější veřejné osvětlení. Nová svítidla by měla vydržet pětadvacet let

Kopřivnice na Novojičínsku začíná s obměnou veřejného osvětlení ve městě a jeho místních částech. Město chce postupně vyměnit 2700 dosluhujících svítidel, které z velké části tvoří staré sodíkové výbojky. Nahradit je mají úspornější LED technologie. V první fázi bude instalováno 472 nových svítidel.

Úsporné osvětlení město přijde na 7 milionů

 Náklady přesahují sedm milionů korun, více než pět milionů korun pokryje evropská dotace, řekla mluvčí radnice Lucie Macháčková .

„Světla budou nastavena tak, aby se automaticky stmívala v pozdních nočních hodinách. V budoucnu plánujeme také doplnění inteligentního ovládání, abychom mohli reagovat na aktuální světelné podmínky," uvedl vedoucí odboru majetku města Adam Ondrašík.

Nová svítidla vydrží pětadvacet let

Kopřivnice loni za provoz veřejného osvětlení zaplatila 4,7 milionu korun. Obměnou svítidel město ušetří zhruba půl milionu korun ročně. Životnost svítidel je 100 000 hodin, tedy zhruba 25 let.

„Přestože výměnu by si zasloužily také sloupy veřejného osvětlení, aktuálně jde pouze o instalaci nových svítidel. Peníze, které díky LED lampám uspoříme, pak budeme moci investovat do další modernizace a výměny sloupů. Samozřejmě se opět budeme snažit získat také externí dotaci,“ doplnil Ondrašík.

První etapa skončí v listopadu

Do výběrového řízení na obměnu svítidel se přihlásily čtyři firmy. Hlavním hodnotícím kritériem byla úspora energií, až druhým pak cena. Zakázku nakonec získala společnost, která už v Kopřivnici modernizovala osvětlení zimního stadionu a nyní mění světla na krytém bazénu.

„Instalace většiny svítidel se obejde bez výkopových prací a velkých omezení. Práce budou probíhat ve Vlčovicích, v Ptačí čtvrti a na ulicích Čs. armády, Záhumenní, Kadláčkově, Nádražní, Horní a Duhové. První etapa má být hotova v listopadu a brzy by na ni měly navázat další," doplnila mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Novojičínsko, energie, osvětlení, ekologie, Kopřivnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kopřivnici na Novojičínsku chystají úspornější veřejné osvětlení. Nová svítidla by měla vydržet pětadvacet let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.