Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Moravskoslezští farmáři sklízejí poslední zbytky obilí a řepky. Výnos je při srovnání se zbytkem republiky nižší

Zemědělci v Moravskoslezském kraji mají sklizeno obilí téměř z 97 procent polí. Průměrný výnos je zatím nejnižší za poslední tři roky - 6,12 tuny z hektaru. Zemědělci mají posečený ozimý ječmen a končí sklizeň pšenice jarní. Sklizena je rovněž všechna řepka. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

Ozimou pšenicí je v kraji oseto nejvíce polí, téměř 37 000 hektarů. Zemědělci už sklidili více než 97 procent a průměrný výnos zatím činí 6,62 tuny z hektaru. Oproti republikovému průměru je výnos o 0,35 tuny z hektaru vyšší.

Ozimý ječmen je v regionu už sklizen. Průměrný výnos činí 5,34 tuny z hektaru. Je to o 0,14 tuny méně, než je republikový průměrný výnos. Jarního ječmene je sklizeno víc než 97 procent ploch a průměrný výnos 5,4 tuny z hektaru, což je o 0,19 tuny nižší než průměr v ČR. U žita, ovsa a hybridní obiloviny triticale je zatím sklizeno od 72 do 89 procent osetých ploch. Celkem je u obilovin výnos v kraji 6,12 tuny z hektaru, proti celostátnímu průměru o 0,21 tuny více.

U řepky činí průměrný výnos 3,08 tuny z hektaru. Krajský výnos převyšuje celostátní průměr, který činí 2,8 tuny z hektaru. Zemědělci letos v Moravskoslezském kraji sklízejí obiloviny na ploše 58 000 hektarů a řepku z 20 000 hektarů. Loni měli obiloviny vysety na 61 298 hektarech a řepku na 17 275 hektarech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky obilniny, ječmen, Česko, Moravskoslezský kraj, pšenice, sklizeň, řepka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravskoslezští farmáři sklízejí poslední zbytky obilí a řepky. Výnos je při srovnání se zbytkem republiky nižší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.