Počasí dnes21 °C, zítra14 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Lidé ze slezské huti Liberty mohou žádat o poslední náhradu mzdy. Práce je v kraji podle úředníků dostatek

Zaměstnanci zkrachovalé hutní společnosti Liberty Ostrava mohou ode dneška žádat Úřad práce o náhradu mzdy za třetí měsíc, tedy červenec. O náhradu za předchozí dva měsíce bylo dosud 8473 žádostí, za které zaměstnanci v 98 procentech případů již dostali peníze. Úřad práce o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Náhrady mzdy stát vyplácí za tři měsíce

O náhradu nevyplacené mzdy mohli zaměstnanci začít žádat 17. června a podle dřívějšího vyjádření ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) stát počítá s tím, že za tři měsíce na tyto účely vyplatí i s odvody asi 1,3 miliardy korun. Následně je bude uplatňovat jako pohledávku v insolvenčním řízení.

V areálu huti, která je od června v insolvenci, bude ode dneška do příštího čtvrtku opět desetičlenný mobilní tým z ostravského úřadu práce, kterému zaměstnanci mohou žádosti o náhradu mzdy předat. Stejně tak mohou osobně učinit na jakémkoliv pracovišti úřadu.

Práce je v kraji dost, míní ředitel úřadu

Podle Úřadu práce mají propuštění zaměstnanci huti šanci udržet si dobře placenou práci i v budoucnosti. „Ke konci července bylo v Moravskoslezském kraji hlášeno celkem 12 358 volných pracovních míst, a je zde tedy dostatečně velký prostor pro nalezení vhodného uplatnění na trhu práce," uvedl ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof. Úřad zároveň eviduje nabídku volných pracovních míst od 58 zaměstnavatelů, a to zejména na pozicích elektrikářů, elektromechaniků, svářečů, valcířů, soustružníků, obráběčů kovů nebo montážních dělníků.

Zaměstnanci jsou doma od prosince

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy jí společnost Tameh Czech zastavila dodávky energií kvůli neuhrazeným pohledávkám. Převážná část zaměstnanců je od té doby doma. V červnu na sebe firma podala insolvenční návrh a soud ji poslal do úpadku. Před časem firma oznámila plán na hromadné propouštění, kdy má z huti na podzim odejít 2300 zaměstnanců ze současných více než 4000, a začala odstavovat koksovnu. Podle odborů už ale část zaměstnanců ohrožených hromadným propouštěním firmu opustila sama.

Slezská huť patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Ostrava, mzda, Úřad práce České republiky, Liberty, Moravskoslezský kraj, insolvence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé ze slezské huti Liberty mohou žádat o poslední náhradu mzdy. Práce je v kraji podle úředníků dostatek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.