Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Tragédie v dole Lazy se odehrála před dvaceti lety. Při otřesu zemřelo sedm horníků

Otřes, který vpodvečer 11. března 2004 postihl důl Lazy na Karvinsku, zabil sedm horníků a je třetí nejhorší tragédií svého druhu po roce 1989. Při neštěstí, které se událo 700 metrů pod zemským povrchem, tehdy zemřelo pět Poláků a dva Češi. Z jedenáctičlenné skupiny se podařilo dostat na povrch jen čtveřici havířů, ostatní zahynuli pod troskami výztuh nebo v důsledku tlakové vlny, která se prohnala chodbami.

Ve stejném roce postihla ostravsko-karvinský revír řada podzemních otřesů, tragické následky ale měl kromě březnového jen ten v července, při kterém zemřel jeden horník v dole Doubrava. Vůbec nejhorším důlním neštěstím za poslední čtvrtstoletí pak je výbuch metanu, který 18. října 1990 postihl závod Barbora karvinského dolu 1. máj. V důsledku exploze a následného požáru zemřelo na místě 29 lidí, třicátá oběť podlehla později svým zraněním v nemocnici.

Druhé nehorší neštěstí polistopadového českého hornictví se stalo v prosinci 2018 v dole ČSM na Karvinsku, kde výbuch metanu zabil 13 horníků, šlo o 12 Poláků a jednoho Čecha. V listopadu 2001 pak v Libušíně u Kladna vybuchla směs metanu se vzduchem, tehdy zemřeli čtyři horníci a katastrofa předčasně ukončil těžbu černého uhlí na Kladensku. Několik neštěstí si ještě vyžádalo tři lidské životy: v listopadu 1998 v závodě Jan-Karel dolu ČSA v Ostravě, v listopadu 2014 v dole Karviná a v srpnu 2015 v Dole Darkov.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdař bůh

Štítky ČR, neštěstí, uhlí, 11. března, Lazy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tragédie v dole Lazy se odehrála před dvaceti lety. Při otřesu zemřelo sedm horníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.