Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Žně v Moravskoslezském kraji se chýlí ke konci, výnos je nižší než loni

Žně v Moravskoslezském kraji se chýlí ke konci. Zemědělci sklidili více než 99 procent polí osetých obilím a průměrný výnos 6,11 tuny z hektaru je zatím nižší než před rokem, kdy dosáhl 7,07 tuny. Je ale vyšší než letošní republikový průměr, který zatím činí 5,86 tuny z hektaru. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

Kraj má mezi regiony čtvrtý nejvyšší výnos. Nejlépe je na tom zatím Zlínský kraj, kde činí výnos průměrně 6,71 tuny z hektaru.

V Moravskoslezském kraji je už sklizena veškerá pšenice i ozimý ječmen. Jarního ječmene chybí sklidit necelé procento polí, žita a ovsa zbývá pod sedm procent ploch a téměř pětina polí osetých triticale, tedy křížencem žita a pšenice.

Téměř u všech obilovin zatím výnos zaostává za loňským. Pouze u ovsa je vyšší než v minulém roce - letos činí 4,56 tuny z hektaru, loni to bylo 4,19 tuny. Po Vysočině s 4,75 tuny jde o druhý nejvyšší výnos v zemi. Průměrný výnos u žita dosahující 5,31 tuny z hektaru je v Moravskoslezském kraji o setinu tuny nižší než loňský.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj, Kraj Vysočina, pšenice, ječmen, žito, oves

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žně v Moravskoslezském kraji se chýlí ke konci, výnos je nižší než loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.