Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Tragický konec sprna 1944 v Zábřehu připomene nový památník

Jednu z nejtragičtějších událostí obvodu Ostrava-Jih, ke které došlo necelý rok před koncem 2. světové války, bude od 29. srpna připomínat nový památník. Právě před 80 lety, na konci srpna 1944, došlo k prvnímu a zároveň nejtěžšímu válečnému bombardování Ostravy. Drtivě zasáhlo také katastr Zábřeh nad Odrou.

„Památník bude v několika rovinách divákovi obsahově relativně jednoduše čitelný, toto je záměrem. Celý objekt je vytvořen ze samopatinující oceli, která si časem vytvoří vrstvu odolné rzi a celý povrch se barevně sjednotí,“ říká o svém novém díle Lukáš Dvorský. Ten je mimo jiné také autor památníku věnovaného obětem střelby ve Fakultní nemocnici Ostrava.

Odhalení památníku, který bude věnovaný obětem leteckého útoku, se uskuteční ve čtvrtek 29. srpna od 17 hodin u zdravotního střediska mezi ulicemi V Troskách a Rýparova.

Památník bude připomínat útok z 29. srpna 1944, kdy zaútočilo na město v průběhu jedné hodiny v pěti útočných vlnách 400 amerických bombardérů. Shozené bomby zničily 123 městských domů a dalších 1 500 poměrně výrazně poškodily. Nejsmutnější částí historie je ale skutečnost, že v tento den zahynulo 409 civilních osob. Nejničivější destrukci zažili lidé v městské části Zábřeh, kde tuto neslavnou etapu války dodnes připomíná název ulice V Troskách, která se původně od roku 1932 nazývala Hollarova.

Ohodnoť článek

Foto Farní kronika Zábřeh, Martin Grobe

Štítky památník, Zábřeh, Ostrava, Ostrava-Jih, Lukáš Dvorský, Fakultní nemocnice Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tragický konec sprna 1944 v Zábřehu připomene nový památník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.