Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 12. září 2024  |  Svátek má Marie
Bez reklam

Před 60 lety zahynulo při letecké havárii u Nového Jičína deset lidí

Před 60 lety, 22. srpna 1964, zahynulo při letecké havárii vojenského dopravního letadla Iljušin Il-14 nedaleko Hůrky u Nového Jičína deset lidí: šest členů posádky a čtyři cestující. Letoun tehdy při návratu z Přerova do Ostravy-Mošnova za velice špatné dohlednosti a deště po desáté hodině dopolední narazil do kopce Hůrka (380 metrů nad mořem). Posádka ještě stihla letoun naklonit do levé zatáčky, střetnutí se stromy na vrcholku kopce už ale nezabránila. Letoun byl stržen do stromů, přeletěl ještě vrcholek kopce, ve kterém vytvořil průsek, poté již následoval dopad na svah směrem k obci. Po dopadu se letadlo roztříštilo a trosky částečně zachvátil požár. Všech deset osob na palubě okamžitě zahynulo.

"Stačilo letět pět metrů výše, nebo dřívější změna kurzu, a život deseti lidí by byl zachován," řekl k tomu v roce 2014 Ladislav Jerguš ze Svazu letců České republiky s tím, že "na sobotu 22. srpna 1964 kolegové, kteří to prožili, jistě nezapomenou. Ten den skončila životní pouť deseti našich kolegů, přátel a kamarádů. Já osobně si vybavuji podobu celé řady z nich, především členů osádky."

Ihned po tragédii začalo vyšetřování a také hledání příčin a viníků. Za hlavního viníka byl vyšetřovací komisí označen velitel letounu, který trval na provedení letu, ačkoliv počasí pro přelet ve výši 100 metrů nevyhovovalo. Za snižující se dohlednosti měl nastoupat a provést let nad oblačností podle přístrojů, případně se vrátit do Přerova. Dalším viníkem byla shledána dispečerská služba Mošnov, která let povolila, ačkoliv podmínky byly pod stanoveným minimem.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Armády ČR

Štítky ČR, nehoda, letectví, armáda, 22. srpna, 1964

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libuše Juščíková

Letadlo řídil podplk. Mikšík, pokud se nemýlím, mezi obětmi byl i můj manžel

Sobota, 24. srpna 2024, 15:13Odpovědět

Před 60 lety zahynulo při letecké havárii u Nového Jičína deset lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.