Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Vlastníci Kofoly zakládají nadaci, má zajistit nástupnictví pro další generace

Rodina zakladatele Kostase Samarase, která je majoritním vlastníkem společnosti Kofola ČeskoSlovensko, zahájila v srpnu restrukturalizaci struktury skupiny Kofola. Majitelé Kofoly zakládají rodinnou nadaci, která má pomoci se zajištěním nástupnictví a správou firmy pro další generace. Kofola to sdělila v tiskové zprávě. Změny podle firmy nemají dopad na řízení a management společnosti ani na obchodní strategii, nevznikají ani jakékoliv dopady na další akcionáře.

"Úvahami o možných způsobech zachování firmy do budoucna se s přestávkami zabýváme už od roku 2016, tedy krátce poté, co nás opustil táta. Jeho přáním bylo, aby Kofola zůstala rodinnou firmou a naše rodiny si uchovaly kontrolu nad akciemi společnosti Kofola ČeskoSlovensko," uvedl jeden ze zakladatelů a generální ředitel skupiny Jannis Samaras.

Kofolu založil řecký emigrant Kostas Samaras na začátku 90. let minulého století. Podle firmy se ukázalo, že bude potřeba udělat takovou restrukturalizaci, která bude chránit integritu kontrolního balíku akcií, bude motivovat k účasti na rozvoji firmy i nastupující generaci a zároveň zajistí, že firma nebude ani v budoucnu dotčena případnými změnami vnitřních rodinných poměrů. Skupinu majoritních akcionářů - zakladatelů nadace kromě Samarase tvoří René Sommer, René Musila a Tomáš Jendřejek.

"Vedli jsme dlouhé diskuse mezi všemi zakladateli a i na základě informací od odborných poradců jsme pečlivě zvažovali více variant restrukturalizace. Všechny cesty byly poměrně procesně náročné, ale jako nejlepší řešení se nám nakonec jevilo založení profesionálně spravované nadační struktury," uvedl Jannis Samaras.

Vlastníci Kofoly vytvořili společnost Lykos alfa, která technicky usnadnila vklad rodinného majetku do nadace. Pro sídlo nadace zakladatelé zvolili Lichtenštejnsko, kde je podle nich dlouhodobě velmi stabilní právní systém, který umožňuje individuální nastavení nadace zohledňující požadavky na její mezigenerační fungování.

"Nadaci zakladatelé pojmenovali FILÍA Foundation s odkazem na řecké slovo ????? [filia], které vyjadřuje lásku a přátelství. Tato nadace umožní zakladatelům chránit integritu kontrolního balíku akcií Kofoly, čímž bude zajištěna kontinuita firmy po další generace. Kontrolní podíly zůstanou i nadále v rukách stávajících majitelů, resp. jejich nástupců. Beneficienty nadace se pak stane širší rodina," uvedla firma.

Kofola sídlící v Ostravě je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě, má 14 výrobních závodů na pěti evropských trzích. K výrobkům firmy vedle stejnojmenného nápoje patří nápoje značek Rajec, Korunní, Ondrášovka, Kláštorná Kalcia, Jupí, Vinea nebo Semtex. Do skupiny patří síť UGO, český výrobce směsí z léčivých rostlin Leros, výrobce piv Holba, Zubr a Litovel Pivovary CZ Group, slovinská společnost Radenska a chorvatský výrobce minerálních vod Studenac. Kofola má téměř 2800 zaměstnanců.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením společnosti Komora

Štítky ČR, nápoje, Kofola Holding

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlastníci Kofoly zakládají nadaci, má zajistit nástupnictví pro další generace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.