Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Superpočítačové centrum v Ostravě se používá i pro umělou inteligenci

Národní superpočítačové centrum IT4Innovations (IT4I), jehož nová budova se v Ostravě v areálu Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava otevřela 26. srpna 2014, patří mezi špičková výzkumná pracoviště. Centrum za zaměřuje na vysoce výkonné počítání (HPC), datové analýzy (HPDA) nebo umělou inteligence (AI) a jejich aplikací do dalších vědeckých, průmyslových i společenských oborů. Jeho vybudování přišlo na dvě miliardy korun.

IT4Innovations provozuje ty nejvýkonnější superpočítačové systémy v České republice, které poskytuje jak českým, tak zahraničním výzkumným týmům z akademické i soukromé sféry. V současné době IT4I provozuje tři superpočítače, k tomu se chystá pořízení nového kvantového počítače, který bude prvním zařízením svého druhu v ČR. Projekt je spolufinancován společným podnikem EuroHPC a konsorciem LUMI-Q, do kterého jsou zapojeny i Belgie, Dánsko, Finsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko a Švédsko.

Investiční náklady na pořízení kvantového počítače činí sedm milionů eur, tedy zhruba 165 milionů korun. Kvantové počítače mají podle IT4Innovations potenciál přinést nový přístup k výpočtům a řešení výpočetně extrémně složitých problémů, protože mohou řešit problémy, které jsou pro klasické počítače příliš obtížné. Příkladem je například řízení dopravy či provozu v přístavech, ale i v automobilovém průmyslu, při vývoji nových elektrických baterií, v energetice, finančnictví, farmacii a dalších.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto IT4Innovations

Štítky Ostrava, umělá inteligence, Česko, počítač, Belgie, Dánsko, Finsko, Německo, Nizozemsko, Norsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Superpočítačové centrum v Ostravě se používá i pro umělou inteligenci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.