Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Odbory Liberty Ostrava vyplatí příspěvek lidem propuštěným bez odstupného

Základní organizace Odborového svazu KOVO ve zkrachovalé hutní firmě Liberty Ostrava vyplatí sociální příspěvek svým členům, kteří přišli o místo, ale nedostali odstupné. Lidé mohou dostat až 10 tisíc korun. Odboráři to oznámili ve svém zpravodaji eNHáčko.

Liberty Ostrava je od června v úpadku. Od pátku rozdává zaměstnancům výpovědi, odejít má okolo 1600 lidí. Dostávají dvouměsíční výpovědi, nebo mohou odejít dohodou. Většina pracovníků má podle kolektivní smlouvy nárok na devítiměsíční odstupné, odboráři ale už dříve řekli, že zaměstnanci zřejmě budou muset odstupné vymáhat v insolvenčním řízení. Podnik měl dosud zhruba 4000 zaměstnanců.

Odboráři uvedli, že o sociální příspěvek při ztrátě zaměstnání mohou požádat všichni členové, kteří jsou v odborech nejméně tři roky a dostali výpověď z důvodu rušení pracovního místa, nebo podepsali dohodu o rozvázání pracovního poměru, v níž je písemně uvedeno, že se pracovní poměr ukončuje ze stejného důvodu. Výše příspěvku je odstupňována podle délky členství v odborech. Kdo je členem tři roky, dostane 3000 korun. Nejvíce dostanou lidé, kteří jsou v odborech deset a více let, a to 10 tisíc korun.

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část pracovníků je od té doby doma. Tento měsíc podnik odstavil svou koksovnu. Odboráři ve zpravodaji upozornili, že po odstavení koksárenských baterií se 16. srpna odstavil i celý chemický provoz, přes který se zpracovávaly veškeré škodlivé chemikálie, jež při výrobě koksu vznikaly.

"I toto zařízení se již nikdy nenajede a tudíž vše, co se nepodařilo zpracovat před jeho odstávkou, tady zůstane a bude se muset naložit a zpracovat někde jinde a jistě to nebude levná záležitost," uvedl pracovník koksovny Robert Kögler. Různých škodlivin podle něj může být značné množství a s příchodem zimy bude hrozit, že nedočištěné agregáty poškodí mráz a škodliviny uniknou do kanalizace.

Slezská huť patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Liberty Ostrava vyráběla ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberty Ostrava

Štítky ČR, hutě, odbory, zaměstnanost, Liberty Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odbory Liberty Ostrava vyplatí příspěvek lidem propuštěným bez odstupného  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.