Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Před 85 lety začala na Ostravsku okupace zbytků Československa

Jako datum zahájení okupace zbytků Československa nacistickým Německem bývá označován 15. březen 1939. Ve skutečnosti první příslušníci wehrmachtu a jednotek SS překročili státní hranici již vpodvečer předchozího dne na Ostravsku. V Místku přitom narazili na rozsahem nevelký, ale překvapivě houževnatý odpor skupiny českých vojáků.

První jednotky německých sil vstoupily na československé území už v době, kdy československý prezident Emil Hácha teprve cestoval do Berlína, aby osobně promluvil s nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem. Pozdě odpoledne 14. března 1939 příslušníci VIII. armádního sboru a elitního pluku SS "Adolf Hitler" překročili Odru u Petřkovic a Koblova na Ostravsku, odkud postupovali na Moravskou Ostravu.

Zatímco Ostrava padla do německých rukou bez použití síly, v nedalekém Místku narazili okupanti na ozbrojený odpor. Zasloužili se o něj vojáci III. praporu 8. pěšího pluku pod vedením zastupujícího velitele Karla Pavlíka. Zhruba půlhodinovou přestřelku o budovu Czajankovy textilní továrny v Místku ukončil nedostatek munice na straně obránců. Podle jiné verze kapitán Pavlík kapituloval na příkaz nadřízených. Ačkoliv v řadách českých vojáků převládali nováčci, konečná bilance hovořila jasně v jejich prospěch: okupanti ztratili podle různých zdrojů šest až 18 mužů, zatímco dva obránci utrpěli jen lehká zranění.

Další průběh okupace byl z německého hlediska bezproblémový a v šest hodin ráno 15. března se německá armáda začala valit v několika proudech do českého vnitrozemí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv města Ostrava

Štítky ČR, Německo, historie, 14. března, Ostravsko, 1939

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 85 lety začala na Ostravsku okupace zbytků Československa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.