Počasí dnes17 °C, zítra16 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Děti, kterým v srpnu shořela škola, usedly do lavic. Výuka bude probíhat v několika budovách po Českém Těšíně

V náhradních prostorách a s vypůjčeným vybavením zahájilo dnes nový školní rok více než 600 žáků v Českém Těšíně na Karvinsku. Budovy Obchodní akademie Český Těšín a Základní školy Kontešinec na přelomu července a srpna zasáhl ničivý požár. Hasiči jej likvidovali téměř týden. Škody jdou do desítek milionů korun a v provizoriu budou muset děti i jejich učitelé vydržet nejméně rok, řekli ředitelé obou škol Ivana Nováková a Marcel Žebrok.

Školní rok odstartoval

Žáci ZŠ Kontešinec se dnes sešli při slavnostním zahájení školního roku v areálu Kulturního a společenského střediska Střelnice. Tam někteří z nich budou mít i své třídy, ostatní na dalších několika místech v okolí.

„Po zahájení se všichni v doprovodu učitelů rozejdou do prostor, kde bude výuka po dobu opravy školní budovy probíhat," řekl ředitel Žebrok.

Od října se školáci opět budou potkávat v jedné budově

Dětí zamířily například do tříd v polské škole, na nedalekou faru či do budovy Muzea Těšínska. „Prvních a druhých ročníků se ale změna netýká, neboť ty budou mít výuku v samostatné budově Školní družiny v Masarykových sadech, tak jako doposud," uvedl ředitel. Náhradní prostory bude podle něj využívat bezmála 300 dětí. Vedení školy muselo najít prostory pro 14 tříd.

Ale i toto provizorium bude dočasné. Koncem září či počátkem října se všechny děti opět sejdou v jedné budově, ve škole v Pražské ulici. Ta se ale musela stavebně upravit a znovu získat povolení, aby mohla být využívána jako škola.

Učitelé budou muset během výuky přecházet

Studenti obchodní akademie, je jich před 350, také docházejí do náhradních prostor v několika budovách. Jde o Albrechtovu střední školu, Gymnázium Český Těšín a Středisko volného času Amos. Zde mají studenti třídy i a učitelé sborovny či kabinety.

Všechny budovy jsou kousek od sebe. Učitelům tak nebude dělat problém během výuky mezi nimi přecházet. Židle a lavice pro žáky má škola půjčené. „Vybavení máme zapůjčené ze škol, kde jsme našli dočasné útočiště a z polské základní školy. Děkujeme za vstřícnost," řekla Nováková.

Opravy mohou trvat i rok

Poslední červencový den začala večer v Českém Těšíně hořet nejprve střecha Obchodní akademie v ulici Sokola-Tůmy, v noci se oheň přes veškerou snahu hasičů rozšířil přes složitou střešní konstrukci i na základní školu. Hasiči požár likvidovali až do 5. srpna, jeho příčinu vyšetřovatelé zjišťují.

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) tehdy uvedl, že škoda půjde do desítek milionů, možná i 100 milionů korun. Kraj proto vyčlenil osm milionů korun na první sanaci. Hejtmanův náměstek pro školství a sport Stanislaw Folwarczny (ODS) uvedl, že opravy mohou trvat i rok.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Karvinsko, škola, požár, Český Těšín, vzdělání, školní rok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti, kterým v srpnu shořela škola, usedly do lavic. Výuka bude probíhat v několika budovách po Českém Těšíně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.