Počasí dnes17 °C, zítra16 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Podobu nového Domu městských služeb budou Ostravané znát už v polovině příštího roku

Ostrava vyhlásila architektonickou soutěž na podobu nového Domu městských služeb, který má vyrůst v lokalitě Černé louky. Správní budova bude sloužit dvěma odborům magistrátu, které mají na starosti agendu cestovních dokladů, občanských a řidičských průkazů. Zázemí poskytne i některým městským organizacím.

Soutěž potrvá rok

Novinářům to dnes sdělila Zuzana Kotyzová, mluvčí Městského ateliéru prostorového plánování a architektury (MAPPA), který architektonickou soutěž organizuje. Výsledky soutěže budou známy v polovině příštího roku.

Přestěhují se strážníci, úředníci i cizinečtí poradci

Dům městských služeb se má stát novým sídlem odboru dopravně správních činností a odboru vnitřních věcí, které v současné době sídlí v pronajatých objektech na dvou různých adresách. V objektu bude působit také Městská policie Ostrava a Expat centrum, které poskytuje služby a poradenství cizincům.

„Dlouhodobě jsme řešili nevyhovující prostory, ve kterých dva odbory magistrátu sídlí, a také rostoucí náklady na jejich pronájmy. Na základě finanční analýzy jsme dospěli k závěru, že je pro město z dlouhodobého hlediska výhodnější investovat do výstavby nového objektu. Sdružení dvou důležitých odborů pod jednu střechu navíc výrazně usnadní občanům vyřizování jejich záležitostí," řekla náměstkyně primátora Hana Tichánková (ANO).

Oživit Černou louku

Nový objekt je podle Kotyzové důležitý i pro další rozvoj a oživení území Černé louky, která dříve sloužila jako výstaviště a nyní se chystá proměna celé této lokality. „Aktuální plány zahrnují revitalizaci oblasti pro rekreaci a kulturní vyžití a zároveň počítají s výstavbou nových objektů, jež scelí zástavbu směrem k historickému centru města. Jednou z těchto budov má být i Dům městských služeb, který bude sousedit s Divadlem loutek a novostavbou bytového domu Nové Lauby," uvedla Kotyzová.

Dvoufázový výběr

Architektonická soutěž je vyhlášena jako otevřená a dvoufázová. Zájemci mohou do 20. listopadu posílat soutěžní návrhy, na jejichž základě porota vybere účastníky, kteří postoupí do druhého kola. Ti pak budou moci do dubna příštího roku dopracovávat svá řešení.

„Vítězný návrh by měl přinést architektonicky kvalitní a nadčasové řešení, které bude počítat s rychlým vývojem informačních technologií. Důraz bude kladen na uživatelskou přívětivost, energetickou úspornost a šetrnost k životnímu prostředí," doplnila Kotyzová.

Samotná stavba Domu městských služeb by mohla začít do čtyř let od vyhlášení výsledků soutěže. Náklady na vybudování správní budovy se odhadují na 750 milionů korun bez DPH.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením města Ostravy

Štítky Ostrava, soutěž, architektura, stavby, návrh, Černá louka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podobu nového Domu městských služeb budou Ostravané znát už v polovině příštího roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.