Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Zámecký park v ostravském Zábřehu má novou podobu. Přibylo v něm relaxační plato a speciální pítko

V zámeckém parku nově přibylo relaxační plato, mlatová plocha, vodní prvek v podobě pítka a mobiliář. Úpravy město stály 13,4 milionu korun bez DPH. Změnily se trasy stezek, pracovníci doplnili další pěší trasy, opravili chodníky a věnovali se také trávníkům.

Proměna parku

Změnila se rovněž výsadba. Původní dřeviny byly vykáceny. Následně byly v parku vysázeny nové stromy, keře, okrasné traviny, trvalky a cibuloviny, uvedla mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Prokácení stromů podle mluvčí přispělo k proslunění prostoru parku. Podél jeho středové části vznikla odpočinková zóna s vyvýšenými lavicemi a zídkami, do nichž jsou zabudována LED svítidla. Zemní osvětlení pak osvětluje pítko a koruny stromů.

Vodící linie pro návštěvníky se zhoršeným pohybem

V parku přibyly také prvky pro návštěvníky se zhoršeným pohybem a orientací, a to vodící linie na několika místech. Dělníci vyměnili také lampy a přidali nové koše a lavičky. 

„Instalován byl také vodní prvek, tvarovaný kámen, z něhož tryská voda. Jde o pítko s pitnou vodou. Vystavěn byl nový chodník s žulovým povrchem, neschází varovné pásy pro nevidomé. Park nabízí také zbrusu nové relaxační plato a mlatovou plochu,“ uvedla náměstkyně primátora Hana Tichánková (ANO).

Nová výsadba

V parku je vysazeno více než 4400 trvalek a přes 10 tisíc cibulovin. Roste v něm také státem chráněný buk, který byl pravděpodobně vysazen již v 19. století. Lidé v porostu najdou jinan dvojlaločný, dub letní, bohatě kvetoucí hortenzie, růže, třezalky, sasanky, kapradiny nebo třeba okrasné česneky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Adolf Horsinka

Štítky Ostrava, Zábřeh, zámecký park, stromy, trvalky, cibuloviny, pítko, relaxační plato, příroda, relaxace, procházky, park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámecký park v ostravském Zábřehu má novou podobu. Přibylo v něm relaxační plato a speciální pítko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.