Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Oslavy 130 let MHD v Ostravě vyvrcholí v září jízdou historických i nových vozů

Dopravní podnik Ostrava (DPO) chystá oslavy 130 let městské hromadné dopravy ve městě. Potrvají od května do září a vyvrcholí spanilou jízdou konvoje historických i moderních vozidel napříč městem a tradičním Dnem ostravských dopraváků v Martinově. Součástí oslav budou exkurze ve vozovnách, Den otevřeného depozitáře historických vozidel nebo tematická výstava Lidé v MHD v ulicích centra města. Novinářům to dnes řekl předseda představenstva a generální ředitel DPO Daniel Morys.

"Náš vozový park historických vozidel čítá až 50 exponátů. Všechny nejsou k dispozici. V tuto chvíli celou koncepci konvoje skládáme, ale zapojíme do konvoje nejenom kolejová vozidla, ale zapojíme do toho autobusy, trolejbusy, takže počítáme, že kolem 20 vozidel by se ho mohlo zúčastnit," řekl Morys.

Půjde podle něj o jednorázovou akci, protože se jí bude muset přizpůsobit organizace dopravy, která ale musí být zachována tak, aby se to co nejméně dotklo běžného provozu. "Trasa se taky v tuto chvíli tvoří, ale chceme zasáhnout co největší skupinu, to znamená chceme jet především frekventovanými trasami, obydlenými trasami s největší hustotou," řekl ředitel.

Provoz na první tramvajové dráze v Ostravě začal v srpnu 1894 a šlo o třetí provoz městské dopravy na českém území. Tramvaje tehdy poháněla pára. Jejich první trasa vedla z Přívozu přes Moravskou Ostravu do Vítkovic. Slavnostní jízda historických tramvají, autobusů i trolejbusů by měla v září vést i po trase blížící se té původní z konce 19. století.

"Můžeme poděkovat i městu, které letos přispělo na renovaci a provoz historických vozidel rekordní částkou, proto jsme mohli upravit například podvozky vozidel i na nejnovější tratě a proto konvoj může skutečně projet celou Ostravu," řekl Morys. Podnik podle něj dostává na historická vozidla ročně okolo pěti milionů korun, pro letošek i díky výročí je částka téměř dvojnásobná.

"Významného jubilea se Ostrava dočkala v době, kdy její systém městské dopravy patří k těm nejmodernějším v zemi. Prostřednictvím tyrkysově zbarvených vozidel a standardizované infrastruktury na zastávkách patří MHD rozhodně k symbolům města," uvedl náměstek ostravského primátora Břetislav Riger (Ostravak).

Morys řekl, že i když historii připomínají krásné vozy, stejně stojí a padá s lidmi. "Myslíme si, že je velmi důležité si připomínat a skládat tím určitý hold a úctu našim předchůdcům, co všechno museli absolvovat, aby tato úžasná tradice mohla pokračovat dál a neustále poskytovala veřejnou službu, která je tak důležitá pro život v našem městě," řekl ředitel.

DPO k oslavám také například vydá památeční publikaci a připraví krátký filmový dokument. Oslavy pořádá ve spolupráci s Kroužkem přátel MHD. Výročí se promítne i do dalších akcí, které se konají v Ostravě, jako jsou Ostravská muzejní noc nebo letní hudební festivaly. Bližší informace a celý harmonogram akcí najdou zájemci na internetových stránkách DPO.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DP Ostrava

Štítky ČR, MHD, zábava, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslavy 130 let MHD v Ostravě vyvrcholí v září jízdou historických i nových vozů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.