Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Malá Anetka se potýká s autismem, její maminka Jana bojuje s rakovinou prsu

Devítiletá Anetka má dětský autismus a středně těžké mentální postižení, což vyžaduje intenzivní péči celé rodiny, především však její maminky. V listopadu 2023 byla ale paní Janě diagnostikována agresivní rakovina prsu a rodina se tak ocitla v těžké situaci.

Anetka se narodila v září 2015 po komplikovaném těhotenství, které bylo ohroženo preeklampsií. Tedy špatným vývojem placenty, kdy dochází k nedostatečnému prokrvení a okysličení plodu. „Po narození se dcerka vyvíjela jako zdravé dítě, ale v roce a půl přestala komunikovat, vnímat okolí a ztratila zájem o běžné aktivity,“ vzpomíná její maminka Jana, která s manželem v Horšovském Týně vychovává ještě její šestiletou sestřičku Dominičku.

Lékaři u Anetky diagnostikovali dětský autismus a středně těžké mentální postižení. „Anetka dosud nemluví a rozumí zhruba na úrovni dvouletého dítěte,“ popisuje její maminka, která o ni intenzivně pečuje a snaží se, aby se co nejvíce posunula ve vývoji. Pravidelně s ní proto dochází na terapie a rehabilitace. Anetka také navštěvuje speciální základní školu, kde to má velmi ráda.

V listopadu loňského roku však rodinu zasáhla další těžká rána. Paní Janě byla diagnostikována rakovina prsu. „Nádor byl velmi agresivní. Přestože jsem si pravidelně prováděla samovyšetření, nic jsem neobjevila. Naštěstí jsme si s maminkou a sestrou jako každý rok udělaly ‚výlet‘ do Klatov na sonografii prsu. Tato prevence mi pravděpodobně zachránila život,“ vypráví. Po operaci paní Jana absolvovala 17 chemoterapií a nyní má před sebou další preventivní zákroky kvůli zjištěné mutaci genu BRCA1, která zvyšuje riziko rakoviny prsu a vaječníků.

Vážná nemoc sebou vždy přináší řadu komplikací pro celou rodinu. U paní Jany je to násobeno především nutností zvýšené péče o autistickou dceru. Její manžel, který pracuje jako řidič z povolání a ve volném čase se věnuje dobrovolným hasičům, musel po krátké pauze znovu nastoupit do práce, aby rodina nepřišla o příjem.

„Celou dovolenou už vyčerpal při mé první operaci a během chemoterapií, kdy se staral o děti i mě. Nyní se o dcery starám sama, včetně speciální péče o Anetku. A je to nesmírně náročné. Jsou dny, kdy mi je opravdu hodně zle, a tak musíme volat na pomoc babičky a dědečky. I oni však stále pracují a musí si na to brát volno,“ vysvětluje Jana.

Rodině finančními příspěvky pomáhá nadace Dobrý anděl a její dárci, Dobří andělé. „O možnosti jejich podpory nám řekla Anetčina paní učitelka a jsme za ni nesmírně vděční. Bez Dobrých andělů si to už ani neumíme představit, protože dvě vážná onemocnění v jedné rodině přináší opravdu hroznou finanční zátěž. Věřím ale, že se brzy vše začne zlepšovat a já budu zdravá. Jsme odhodlaní zvládnout vše, co nám život přinese, a s podporou Dobrých andělů věříme, že to zvládneme,“ uzavírá paní Jana s nadějí a vděčností.

Vážná nemoc, to je vážně spousta starostí a výdajů navíc. Pokud byste i vy chtěli pomáhat rodinám, v nichž se dítě, maminka či táta potýkají se závažným onemocněním, staňte se Dobrými anděly. Stačí se zaregistrovat na webu dobryandel.cz, zvolit libovolnou výši příspěvku a začít přispívat. Nadace vaše příspěvky odevzdá do posledního haléře a vy se díky svému Andělskému účtu můžete každý měsíc podívat, které konkrétní rodině jste pomohli.

Foto Se svolením Dobrý anděl

Štítky Dobrý anděl, nadace Dobrý anděl, zdravotní komplikace, autismus, rakovina prsu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malá Anetka se potýká s autismem, její maminka Jana bojuje s rakovinou prsu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.