Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

FOTO: Nové Lauby zaplnily historické centrum Ostravy. Po 60 letech

Šest desítek let bylo v sousedství centrálního Masarykova náměstí v Ostravě nevzhledné parkoviště. Nyní zde po čtyřech letech stavebních prací vznikl obytný blok Nové Lauby. Novostavba skýtá 83 bytů, dva ateliéry, parkovací místa i komerční prostory. Ty již mimo jiné vyplnila restaurace Plzeňka u Staré radnice.

Za projektem Nových Laubů stojí spolupráce investora Sdružení BBB Nové Lauby a města Ostravy. Město je nyní vlastníkem 31 bytů v objektu a spolupodílníkem k nebytovým jednotkám. 

Do nově postavené budovy se již stěhují noví nájemníci. Ceny bytů se pohybují zhruba mezi osmi až čtrnácti miliony korun, velká část bytů je prodaná.

Pivovarská za deset let

„Ostrava získala novou dominantu,“ řekl během pondělního slavnostního otevření objektu primátor města Jan Dohnal (ODS). Připomněl, že v nejbližším okolí Nových Laubů se mají v blízké budoucnosti stavět další tři výrazné domy. „Bloková zástavba v těchto místech citelně chybí. Věřím, že až se po zdejší Pivovarské ulici projdeme za deset let, bude to už úplně jiné,“ doplnil primátor.

Nové Lauby stojí v původní jádrové části Moravské Ostravy. V 18. století byly zdejší domy tou nejprestižnější adresou, vedle tudy císařská silnice spojující Opavu s Těšínem.  Původní staré lauby se později částečně proměnily na podniky nechvalné pověsti stojící na velmi živé ulici. Oblíbený kabaret Alhambra měnil program každý týden. Katastrofou se pro staré lauby stala druhá světová válka, kdy majitelé místních domů většinou skončili v koncentračních táborech. Zkázu dokončili komunisté, kteří nechali po válce domy v centru města chátrat, aby je v letech 1964 -1971 i přes nesouhlasné hlasy památkářů zbourali. 

Rezidenční bydlení Nové Lauby a lávka s vyhlídkou nad stadionem Bazaly usilují o titul Stavby roku

Společně s ostatními městy také Ostrava usiluje o titul Stavby roku. Do dvaatřicátého ročníku prestižní architektonické soutěže bylo přihlášeno celkem 120 objektů. Nominaci na vítězný titul jich získalo 38. Jsou mezi nimi výstavba rezidenčního...

Inspirací Shakespeare

V Nových Laubech jsou k dispozici byty velikosti od 1+KK po 4+KK. Uvnitř bloku je dvorana, jejíž inspirací je shakespearovské dřevěné divadlo s průběžnými balkóny a zeleným jevištěm. Na střechách domů se střídají terasy apartmánů a zelené vegetační plochy. V podzemí se nachází celkem 173 parkovacích míst. Podle Michala Bystroně ze Sdružení BBB je v domě provedeno také vyspělé hospodaření zadržování srážkových vod a jejich zpětné užití pro zálivky zdejší zeleně.

Rezidence Nové Lauby v těchto dnech získala jednu z 38 nominací ze 120 přihlášených staveb největší tuzemské soutěže v oboru architektury a stavitelství Stavba roku. Spolu s Novými Lauby jsou z Ostravy nominovány ještě zrekonstruovaná Grossmannova vila a také zrekonstruovaná lávka nad stadionem Bazaly. Vítězové budou vyhlášeni 8. listopadu v Praze v Rudolfinu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Král

Štítky Ostrava, Nové Lauby, historické jádro, William Shakespeare, projekt, stavby, byty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nové Lauby zaplnily historické centrum Ostravy. Po 60 letech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.