Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

V Povodí Odry zatím nejvíc pršelo v Jeseníkách. První stupeň povodňové aktivity hlásí Morávka a Olešná

Za poslední den v Povodí Odry nejvíce pršelo v Jeseníkách, kde to bylo až 70 milimetrů na Biskupské kupě nebo 69 milimetrů na Rejvízu v Olomouckém kraji. V dalších částech povodí je úhrn srážek okolo 35 milimetrů a v Beskydech zatím od dvou do deseti milimetrů.

Moravskoslezští hasiči v souvislosti s deštěm mají přes 70 zásahů. Většinu z nich ale tvoří preventivní plnění pytlů s pískem, které se do statistiky rovněž započítává, řekly mluvčí povodí Šárka Vlčková a mluvčí hasičů Kamila Langerová.

Moravskoslezští hasiči za posledních čtyřiadvacet hodin ve spojení s deštěm hlásí dvaasedmdesát událostí. Nejčastěji odklízeli popadané větve a kmeny stromů z vozovek nebo koryt řek. Hasiči i policisté doporučují sledovat počasí, omezit pohyb venku,...

„Máme první stupně povodňové aktivity pod vodními díly Morávka a Olešná," uvedla Vlčková. Vzestup vodní hladiny je tam ale způsoben řízeným odpouštěním vody z nádrží, které se povodí snaží připravit a uvolnit v nich prostor. Sedm nádrží je nyní schopno zachytit 120 milionů metrů krychlových vody.

„Průtoky se nyní na celém povodí pohybují od třiceti do devadesátidenní vody a mají vzestupný trend. To znamená, že průtoky už jsou zvýšené a stále budou stoupat," řekla Vlčková.

V Jeseníkách by podle prognózy meteorologů mohlo do neděle spadnout až 300 milimetrů srážek, tedy až 300 litrů vody na metr čtvereční. Pršet ale bude v celém regionu a v sobotu či v neděli lze na některých tocích očekávat dosažení třetích stupňů povodňové aktivity. Na boj s případnými záplavami je v kraji připraveno 390 jednotek hasičů, k dispozici budou i vrtulníky.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Moravskoslezský kraj, Jeseníky, Povodí Odry, povodně, déšť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Povodí Odry zatím nejvíc pršelo v Jeseníkách. První stupeň povodňové aktivity hlásí Morávka a Olešná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.