Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Gigafactory v Dolní Lutyni by podle studie mohla nastartovat pozitivní změny. Vedení obce hledá právníky

Oblast Dolní Lutyně na Karvinsku je podle nové dopadové studie vhodná pro plánovanou stavbu gigafactory. Větší povodňová rizika podle odborníků nepřinese. Jejím očekávaným přínosem pro region je růst mezd nebo zastavení úbytku obyvatel. Uvedli to autoři analýz společně se zástupci investora a ministerstva průmyslu a obchodu. Studii zpracovala společnost AQE Advisors.

Obyvatelé obce brojí

Místní s vybudováním obří továrny dlouhodobě nesouhlasí. Z obecního referenda, v němž lidé hlasovali letos v červnu, vyplývá jasný požadevek pro vedení obce - výstavbě projektu zabránit podáváním připomínek. Obávají se negativních dopadů na komunitu a přírodu, vadí jim znehodnocení zemědělské půdy. 

„Momentálně chystáme výběr právní kanceláře, se kterou budeme spolupracovat na připomínkách. Vybereme ji během týdnů, nejpozději měsíců. A pak budeme s právníky spolupracovat, abychom tu vůli občanů naplnili,“ řekl starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek (STAN). Na právní služby letos obec vyhradí asi půl milionu korun.

Obyvatelé Dolní Lutyně v referendu odmítli stavbu továrny na výrobu baterií. V březnu ji schválila vláda

Obyvatelé Dolní Lutyně na Karvinsku v sobotu v referendu odmítli stavbu továrny na výrobu baterií do elektrických automobilů na území obce. Odhlasovali, že zástupci úřadu mají projektu bránit podáváním připomínek. Potvrdil to starosta obce Pavel...

Nastartovat pracovní trh

Na pozemcích o rozloze 278 hektarů chce stát postavit takzvanou gigafactory, tedy továrnu na výrobu baterií do elektroaut. Přinést by mohla až 7 tisíc pracovních míst, investiční částka se pohybuje v nižších stovkách miliard.

„Mzdy, které jsou zde dneska nabízeny, mediánové mzdy, jsou velmi nízké. Investor by měl vytvořit tlak na nárůst mez, což jednak zvýší životní úroveň stávajících obyvatel, kteří přejdou do nových provozů, a jednak vytvoří se poměrně velký tlak na transformaci průmyslu. Zóna i firmy, které dneska ty stávající zaměstnance zaměstnávají, budou muset na to reagovat a mzdy zvýšit. To znamená, celkově poroste prosperita regionu," řekl hlavní řešitel dopadové studie Jan Havránek.

Dvojnásobné platy a dostatek zaměstnanců

Autoři studie odhadují, že mzdy ve strategickém parku by na základních pozicích činily 50 000 až 60 000 korun. Zaměstnanci by si přilepšili zhruba o dvojnásobek.  Zejména pro Karvinsko je podle Havránka projekt klíčový. V třicetiminutové dojezdové vzdálenosti Dolní Lutyně navíc žije dostatek potenciálních zaměstnanců, podle studie více než 130 000.

Záplavové území

Pozemky, na niž by gigafactory měla vyrůst, jsou v záplavovém území. Filip Urban ze společnosti Vodohospodářský rozvoj a výstavba řekl, že kolem průmyslového parku by se musely vybudovat dva obtokové koridory. Napříč polem, které tam nyní je, jdou odvodňovací kanály.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením města Bohumín

Štítky Karvinsko, gigafactory, hospodářství, průmysl, Dolní Lutyně, továrna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gigafactory v Dolní Lutyni by podle studie mohla nastartovat pozitivní změny. Vedení obce hledá právníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.