Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Obyvatelé Dolní Lutyně v referendu odmítli stavbu továrny na výrobu baterií. V březnu ji schválila vláda

Obyvatelé Dolní Lutyně na Karvinsku v sobotu v referendu odmítli stavbu továrny na výrobu baterií do elektrických automobilů na území obce. Odhlasovali, že zástupci úřadu mají projektu bránit podáváním připomínek. Potvrdil to starosta obce Pavel Buzek (STAN). V referendu mohlo hlasovat 4300 oprávněných voličů, svůj názor vyjádřilo 2472 z nich. Proti továrně bylo 2176 hlasujících, nesouhlasilo s ní tak 88 procent hlasujících. Při sněmovních interpelacích v polovině dubna ministr Jozef Síkela (STAN) uvedl, že i nesouhlasné referendum s realizací projektu nemůže přípravu nijak zastavit, ale pouze zpomalit.

Vláda v březnu schválila, že v Dolní Lutyni zahájí přípravu ploch o rozloze až 280 hektarů pro příchod významného investora. Jeho jméno nezveřejnila. Podle informací v médiích by mělo jít o jihokorejský Samsung, který chce postavit takzvanou gigafactory, tedy továrnu na výrobu baterií do elektroaut, za 200 miliard korun.

Výsledek referenda se podle starosty dal očekávat. „Překvapením je ale účast, která byla příjemně vysoká," řekl starosta. Dodal, že vedení obce se bude výsledkem řídit. Zda se mu ale podaří záměr zvrátit, starosta neví. „To je momentálně otázka na právníky, nakolik budeme schopni stavbě zabránit," řekl.

Člen spolku Zachovejme Poolší Martin Bohoněk řekl, že mandát je silný. „Jde o jednoznačný signál pro radnici, o tom jak smýšlí občané. Našemu spolku ale práce teprve začne. Lokalita je velmi komplikovaná. Ukáže se, že by bylo nešťastné umístit tam takovou stavbu. Tomu věříme," řekl. V neprospěch projektu podle něj hovoří především to, že se lokalita nachází v záplavovém území a nedaleko ptačí oblasti a zóny Natura 2000. „Rozhodující proto bude stude vlivu na životní prostředí EIA," řekl.

V referendu měli lidé odpovědět na otázku, zda má vedení obce proti stavbě podávat námitky či připomínky, tedy například při procesu aktualizace Zásad územního rozvoje Moravskoslezského kraje či povolování stavby. Pro podávání připomínek bylo 2472 hlasujících. Proti 246.

Území, na němž by průmyslová zóna měla vzniknout, je mezi Dolní Lutyní a její místní částí Věřňovice v těsné blízkosti polské hranice a v sousedství chráněné přírodní oblasti. Věřňovice patří k místům s nejhorším ovzduším v Česku i Evropě, i proto se lidé bojí dalšího znečištění ovzduší. Obce žádají, aby stát důkladně prověřil všechny podmínky pro případné vybudování průmyslové zóny, a také chtějí záruky, že se nezhorší kvalita života jejich obyvatel.

Jméno investora podle zástupců ministerstva průmyslu a obchodu zatím nelze zveřejnit, média spekulují o Samsungu nebo LG. David Petr z agentury CzechInvest řekl, že požadavek investora je zahájení výroby v roce 2028.

V minulosti se prostor v Dolní Lutyni zvažoval pro automobilku Hyundai, která nakonec svou továrnu vybudovala v Nošovicích. Stát pak uzavřel s ochranářskými organizacemi dohodu. Ochranáři se v ní zavázali, že nebudou bránit výstavbě automobilky Hyundai na zemědělských pozemcích v Nošovicích, a stát deklaroval, že upustí od přípravy průmyslových ploch v Dolní Lutyni a v Šilheřovicích na Opavsku. Nyní ochranářské organizace podepsaly se státem novou dohodu, která na pozemcích v Dolní Lutyni umožní průzkumné práce.

Podnikatelský park Dolní Lutyně by se mohl nově dostat mezi rozvojové lokality v zákoně o urychlení výstavby strategicky významné infrastruktury. Parlament to schválil pozměňovacím návrhem v novele o vyšší ochraně nejkvalitnější půdy. Předloha čeká na stanovisko prezidenta Petra Pavla.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hons084 / Wikimedia Commons

Štítky ČR, referendum, hospodářství, průmysl, Dolní Lutyně, továrna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Dolní Lutyně v referendu odmítli stavbu továrny na výrobu baterií. V březnu ji schválila vláda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.